Rajon-Botë

Austriakët gëzojnë të drejtën t’i fyejnë publikisht politikanët

Qytetarët austriak kanë të drejt publikisht t’ua tregojnë gishtin e mesëm dhe t’i fyejnë politikanët, nëse mund ta arsyetojnë gjestin e tillë. Kështu gjykon gjykata e Apelit në Austri, transmeton gazeta Lajm.

Zëvendës Kancelari dhe lideri i djathtist, Hajnc Kristijan Shtrahe, akuzoi një aktivist të një grupi majtist për faktin se e kanë fyer publikisht në një manifestim me një video të publikuar në rrjetet sociale.

Gjyqi, ku është dorëzuar ankesa, e ka refuzuar dhe në procedurën e mëtejshme vendimi u konfirmua edhe nga apelacioni.
,,E drejta që në menyrë provokative e shokante të thuhet mendim politik paraqet bazë të shprehjes së lire’’, potencohet ne gjykim.

Në incizimet e incidentit shihet se si pjesëtarë të organizatës majtiste numërojnë arsye, sipas të cilave kanë arsye për të adresuar fjalë fyese, në parrollën që e kanë mbajtur. Si dhe të drejtën për ta treguar gishtin e mesëm drejt politikanëve.
Grupi e përshëndeti gjykimin si fitore e shprehjes dhe mendimit të lirë.

To Top