Histori

Çfarë ka ndodhur me shqiptarët?

Massimo Cirri, gazetar radiofonik e njëkohësisht dhe psikolog në profesion, në median online italiane “Il Post” bën një analizë interesante mbi emigrantët shqiptarë në Itali mes të djeshmes e të sotmes.

Me titullin “Çfarë ka ndodhur me shqiptarët?” autori arrin në një konkluzion të rëndësishëm të problemit të emigrantëve sot në botë; hapja e kufijve është integrimi më i mirë i mundshëm për çdo emigrant.

Çfarë ka ndodhur me shqiptarët?

A i mbani mend shqiptarët? Mbërritën papritur 25 vite më parë. Erdhën të gjithë së bashku. Më parë nuk ishin e më pas papritur ishin të gjithë këtu. Erdhën me anije e ishin aq shumë sa anijet pothuajse nuk dukeshin më.

Si një pemë e vitit të ri e zbukuruar mirë me topat ndriçues, dritat e bukura e që mbulojnë aq sa ti nuk shikon më pemën që ndodhet poshtë. Një pemë e vitit të ri e pasur. Por, shqiptarët nuk ishin të pasur, ishin një mal me persona të varfër, që kapeshin pas kudo. Ishin shumë shqiptarë e të gjithë ndodheshin këtu. “E tani?” pyesnin gazetat, e pothuajse të gjithë.

“E tani çfarë të bëjmë me shqiptarët? Ku t`i vëmë, si t’i sistemojmë? A kemi vend? Nuk do të ishte më mirë t`i kthenim në shtëpitë e tyre në Shqipëri?”

Disa dhe i kthyen, por ata erdhën përsëri. “Apo nëse është vërtetë nevoja t’i ndihmojmë nuk do ishte më mirë t’i ndihmonim në shtëpitë e tyre e nuk kanë pse të vijnë këtu? Pasi, këtu ne kemi shumë probleme tona e nuk mundemi të integrojmë dhe shqiptarët”.

E provoje njëherë të integrosh shqiptarët, thonin shumë të tjerë. “Sepse shqiptarët janë shqiptarë; a e dini se në ‘300 një shqiptar i shkeli këmbën një shqiptari tjetër e që atëherë vriten rregullisht me njëri-tjetrin, nga baba në bir, nip pas nipi për hakmarrje. E vriten dhe kushërinjtë. Hakmarrja shqiptare, tjetër gjë është integrimi. Janë të dhunshëm shqiptarët, janë të këqinj. Tjetër gjë integrimi, ky është pushtim, një kërcënim, një rrezik e duhet të mbrohemi.”

Shqiptarët ishin kudo; në gazeta, porte, semafore, në krye të preokupimeve tona. Tani, mendohuni pak, janë zhdukur. Kur ndodhi që ikën? E ku janë tani?

Janë akoma mes nesh. Janë 482.959. Janë komuniteti i qytetarëve ekstrakomunitarë më i pranishëm në territorin kombëtar; vetëm marokenët janë pak më shumë se shqiptarët. Por le të jemi të ndershme, shqiptarët janë zhdukur. Nuk janë më në gazeta, në porte të kapur pas anijeve, ose në majë të preokupimeve tona. Shqiptari i fundit mbi të cilin lexova në një gazetë është Altin Prenga, një kuzhinier i famshëm. Ai tregonte se ka mbërritur me anije, e kujton ditën kur vendosi të nisej.

“Një shok i shkollës duke më kaluar pranë me makinë me të vëllain më thërriti se a doja të shkoja në Itali. U nisa në shtëpi për t’u thënë. Nëna ime qante, ndërsa unë u përgatita për një orë. e qeshja duke u bërë si kurajoz. Sa i ktheva kurrizin nënës, buzët mu dridhen nga dhimbja, gëzimi e emocioni.”

Altini kujton anijen e peshkimit ku hipi së bashku me 150 persona të tjerë, kujton erën e naftës e të së vjellës. Tregon se ka punuar shumë në kuzhinat e restoranteve italiane, si pjatalarës. Ishte “klandestin”. Altini rrëfen pasi është jeta e tij e i pëlqen të na bëjë pjesë të asaj që ka duruar, për t`u bërë ai që është sot. Ia doli. Por, tani kjo gjë duket se ne na intereson pak. Tani nga ai duam vetë se si zbukuron pjatat. Kemi harruar se është shqiptar. Nuk na interesojnë më shqiptarët. Ku kanë përfunduar shqiptarët?

Në këtë vend është rritur intoleranca e bezdia. Por, nuk gjen më askënd që bën racizëm kundër shqitparëve. Në deplanin e Fertility Day, në atë me të mirin nga njëra anë e të keqin nga ana tjetër, nuk kishte as edhe një shqiptar. Është një padrejtësi.

Si ka mundësi që janë zhdukur shqiptarët? Janë reduktuar? Nuk besoj se janë integruar? Po të kryqëzojmë të dhënat kuptohet se shqiptarët janë zhdukur nga kryqëzimi mediatik, nga qendra e problemeve, nga “tiganistja” e vazhdueshme se “çfarë të bëjmë me ta”, kur mjaft thjesht kanë ndryshuar disa ligje e të shkosh e të vish nga Shqipëria në Itali është bërë tani diçka normale. Mund të bëhet, duke blerë një biletë e duke marrë një traget. Një anije normale. Në kabinë o në kuvertë. Nuk janë anije të mbushura me trupa njerëzish e në rrezik mbytje. Pasi më parë mbyteshin dhe anije me shqiptarë. E humbinin jetën shqiptarët.

Tani nuk vdesin më. Shkojnë e vijnë. Hapin restorante si Altin Prenga.

Kështu që mund të themi se integrimi më i vështirë në ditët tona, mundësia e integrimit të kujtdo që mbërrin nga një tjetër vend ka ndryshuar pak e pushon së qeni një problem kur nga këto vende mund të shkosh e të vish.

E intgerimi është të shkosh e të vish. Në mënyrë humane, banale dhe kur të zë deti, por pa rrezikuar vdekjen.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

To Top