SHAQIR ISLAMI

Skena politike vlon. Kampanjat me retorika nacionaliste kumbojnë me avazin e vjetër. Sipas përvojës së deritashme,  kështu  pritej të ndodh. Formula e sajuar  funksionon  me  përsosmëri. Dy nacionalizmat etno-simboliste e mbajnë peng këtë shtet. Dash- e- padashur, forca e dy nacionalizmave na tërheqin në vorbullën e tyre. Kjo tango  e dhunshme dhe perverse e nacionalizmave tanë  na dëmton të gjithëve njësoj. Sidomos, shtetin tonë të brishtë. Populli thotë:’ kur përlahen dy veta, i treti fiton’. Ky i treti, nuk është shteti ynë, dhe nuk është mes nesh!

Nuk do shumë mend, që të vërehet se si funksionojnë dy nacionalizmat-ortake shqiptare dhe maqedonase. Ata e ushqejnë dhe e mirëmbajnë njëri- tjetrin, për shkak se, asnjëri  nuk mund të ekzistojë pa tjetrin.  Prandaj, perversiteti është i anasjelltë. Nacionalizmat tanë janë një përzierje e qelbur e teorive primordialiste, perenialiste dhe etno-simboliste; dhe sidomos, janë pak si tepër romantikë. Funksioni  tyre është të  gjenerojnë animozitet dhe frikë midis dy shoqërive;  këta e kanë robëruar shtetin  dhe e frenojnë  funksionimin e tij. Nacionalizmi si ideologji dhe lëvizje sociale është në funksion të ndërtimit të shtetit, e jo të rrënimit të tij!

Diskursi dhe retorika nacionaliste shërbejnë  për formësimin dhe menaxhimin e opinioneve publike. Sidomos, kur  këto përsëriten pa ndalë, më tepër se një dekadë,  në media. Produkti i deritashëm është ngjizja e opinioneve publike, të cilat janë shndërruar në shkëmbinj monolite; dhe fërkimi dhe stimulimi i njëra tjetrës e ka ndarë shoqërinë në dy kampe armiqësore.

Nëse,  diç kaq zullumqare  zbatohet ashiqare në zararin dhe jo në dobinë tonë të përbashkët, atëherë,  të paktën duhet pranuar se ka një problem mes nesh. Problemi i të gjithëve janë dy nacionalizmat tona që akoma lirshëm vallëzojnë tangon e tyre me pasion. Dhe me sa duket nuk ka fuqi që i ndalë; ndonëse që të dy  nacionalizmat e konfliktuara  tash sa vite na e shterin energjinë sociale, dhe nuk i sjellin mirëqenie askujt?  Dhe askush nuk pyet se kush është autori i tyre dhe kujt i shërbejnë? Kush përfiton nga konflikti verbal,  dhe dhuna psikologjike nga gjuha e urrejtjes dhe nga urrejtja histerike e kotë  midis dy shoqërive? E si të mos ikë rinia nga një vend baksuz dhe i pashpresë?

Do përpiqem ta shpjegoj rolin dhe funksionin e nacionalizmit shqiptarë, i cili shërben vetëm si shtytës dhe justifikues për nacionalizmin maqedonas. Ky është i zhurmshëm, bosh, pa përmbajtje,  përveç se, e loz rolin e frikësuesit të qytetarit maqedonas, thënë troç,  e loz rolin e bishës apo siç e quan ashiqare  vet ortaku,  “monstrum”. Veprimi politik i nacionalizmit shqiptarë, është arma kryesore në duart e nacionalistëve maqedonas; kërcënimet dhe kërkesat ekstreme boshe,  frikësuese edhe shkatërrimtare të rendit dhe sistemit, vetëm i shërbejnë mobilizimit  të elektoratit maqedonas në radhët e nacionalistëve. Ky frikësim ndodh me këmbëngulje, tashmë njëzet e gjashtë vjet, dhe akoma vazhdon ky narrativ idhnak!

Kampanja e radhës  e VMRO’së e pasqyron më së miri rolin pervers të dy nacionalizmit shqiptarë . Narrativi etno-nacionalist  i Gruevskit dhe  pajdashëve të VMRO’së, sërish e shfrytëzon argumentin e famshëm politik që qarkullon tek maqedonasit vetëm për përdorim të brendshëm: “zmija da te llapne, ili magare da te bapne” dhe e urdhëron elektoratin e vet : “m’i jepni gjashtëdhjetë e tre deputetë, që t’ju mbrojë  nga ‘monstrumat’”, siç na ka stigmatizuar tashmë VMRO’ja. Ja sa e lehtë është kjo lojë perverse sado-mazo, Gruevski, nuk e lut elektoratin e vet, por e urdhëron atë, pasi që narrativet e partive shqiptare  e ushqejnë nacionalizmin e VMRO’së dhe i tmerrojnë  votuesit e palës tjetër. Ndërsa, botërisht dihet se frika është emocioni më efektiv i mobilizimit të individëve.

Aspak nuk ishte i rastit, shfaqja e fotografisë së  Ali Ahmetit me uniformë midis Shkupit, dhe jam i bindur se kjo nuk është fare  iniciativë  e BDI’së; kjo kumtesë  shkaktoi rezonancën (kumbimin) e mjaftuar tek elektorati i Gruevskit, që të mobilizohet dhe t’i ngjesh radhët rreth liderit të tyre shpëtimtarë nga bishat.  Alia me uniformë, vetëm duhej ta nxit kujtesën për luftën e 2001’shit, dhe ta galvanizojë atë me kampanjën e tashme. Kaq mjaftonte. Alia sa herë që e çelë gojën u bën zarar shqiptarëve, përderisa,  i shërben si hyzmeqarë  VMRO’së.

Në çdo fshat dhe qytet narrativi politik i VMRO’së përsërit argumentet  mohuese të sloganeve të partive  shqiptare; nuk do të ketë  federalizim të shtetit (narrativ  i kotë  i Selës, në këto zgjedhje vendimtare për demokracinë ( !)), dhe “nuk do ketë ridefinim të shtetit”  ( slogan  i paqartë, i lëvizjes Besa (!)), dhe narrativi mohues i tretë që përsëritet pa ndalur “nuk do ketë zyrtarizim të  gjuhës shqipe në Maqedoni” (narrative që përsëriten nga  dueti  “motrat-mustafa” (BDI-PDSH)  të  harxhuara si sapuni nga VMRO’ja.

Ta them me fjalorin futbollistik (ndonëse jam anti-futboll), narrativet e të gjitha partive politike shqiptare, deri më një, vetëm i qesin topa për penallti Gruevskit! E si të mos e fitojë Gruevski, Zajevin e shkretë, me gjithë këto kundërshtarë politikë ? Partitë (bilmeza) shqiptare, lëre se i bëjnë zullum  popullit të vet, i bëjnë zarar edhe komshillëkut!

 

 

 

Loading...