E vërteta për Shqiptarët dhe Gjuhën Shqipe në Maqedoni, po përbuzet nga të huajt dhe vetë shqiptarët!

Çudi, si nuk paskan mësuar në shkollë asgjë të vërtetë nga historia këta bashkëqytetarët tanë joshqiptarë në Maqedoni?

Disa akademikëve të mjerë maqedonas që paguhen edhe me paratë e shqiptarëve edhe mund t’u falet, sepse janë prodhim i dështuar shkencor i propagandës serbe e ruse, por çfarë kanë këta shqipfolësit tanë që turpërohen gjuhën dhe përkatësinë e tyre ta shkruajnë dhe lexojnë me emër të saktë dhe të qartë: POPULL SHQIPTAR dhe GJUHË SHQIPE?!

Vetëm një përvojë njihet në botë, që viktimat e paidentifikuara nga një katasrofë mund të shënohen me shifra, numra, ose përqindje, jo edhe popujt që kanë emër dhe famë, identitet, gjuhë, histori, kulturë, traditë, krenari dhe dinjitet!

Nëse nuk u besojnë të vërtetave dhe dëshmive të dijetarëve dhe studiuesve më të medhenj të botës, së paku duhet të pajtohen me atë që kanë thënë dijetarët dhe studiuesit në gjuhën e tyre sllave; si shkrimtari i shquar Branisllav Nushiq, ose gjeografi serb me famë botërore, Jovan Cvijiq, të cilët jo që kanë dashur, por pse kanë qenë të detyruar nga një mal me fakte e dëshmi, kur kanë konstatuar shkencërisht dhe dëshmuar botërisht:

Jovan Cvijiq (1865 – 1927):
“Sllavët e jugut, pas ardhjes në Ballkan, aty gjetën shqiptarët, të cilët nën trysninë e tyre (sllavëve) u tërhoqën nga jugu në vendet më malore, ku i hasim edhe sot”.

Branisllav Nushiq (1864 – 1938):
“Shqiptarët janë autoktonë, të cilët gjatë të gjitha dyndjeve të popujve e ruajtën tipin dhe karakterin e vet në mënyrë të theksuar. Ata u bënë ballë sulmeve të romakëve, mësymjeve të dendura të sllavëve, të cilët ua pushtuan të gjitha fushat, ultësirat dhe lumenjtë”.

(27 janar 2018)

Loading...