Partitë, si vegla për të arritur te pushteti, nga oligarkët, nuk po mund të shndërrohen në shkolla apo akademi politike ku veç luftës për pushtet, ata do të mund shndërroheshin në arena ku debati dhe mendimi i lirë brenda subjekteve politike do të kultivonte kulturë të mirëfilltë politike.
Ish politikanë, analistë politik, politolog të shquar dhe publicist, në emisionin Agora të Lajm TV kanë hedh në pah bindjet e tyre, duke numëruar shkaqet se pse ne Maqedoni, partitë politike nuk po munden të shndërrohen në shkolla politike.