Franca është përfshirë nga protesta masive anti- Macron, ku shumë punonjës të sektorit publik dhe të hekurudhave janë mbledhur së bashku në kundërshtim të reformave të planifikuara presidentit Macron.
Protestuesit kanë kërkuar të mos miratohen politikat e parashikuar nga presidentit Macron. Macron ka premtuar se do të reduktojë shpënz shpenzimet publike, të reduktojë vendet e punës dhe të reformojë pjesë të mëdha të shtetit të madh francez.

Sindikatat e hekurudhave në Francë po vazhdon me greva në kompaninë kombëtare hekurudhore SNCF pavarësisht nga vendimi i qeverisë për të absorbuar 35 miliardë euro të borxhit të kompanisë.

Punonjësit e hekurudhave kanë protestuar gati dy muaj kundër planeve të qeverisë për të rindërtuar kompaninë e ngarkuar me borxhe para se sektori të hapet për konkurrencë në vitin 2019.

Reformat po ashtu përfshijnë anulimin e një statusi të veçantë që u është dhënë historikisht punëtorëve të hekurudhave, gjë që u kishte garantuar atyre një punë për jetë dhe pension të parakohshëm, për punonjësit e rinj.

Punonjësit e hekurudhave para disa dite kanë votuar me shumicë kundër reformave në një fletëvotim nga kompania si një peticon.

Aksioni industrial ende shihet si sfida më e madhe për planet gjithëpërfshirëse të presidentit Emmanuel Macron për liberalizimin e ekonomisë franceze dhe për ta bërë atë më konkurruese.

Sipas e përditshmes franceze “Le Télégramme”, mbi 250 mije protestues janë përfshirë në këto protesta ku 145 prej tyre janë lënduar rëndë dhe mbi 1000 me plaga të lehta, përcjell Gazeta e Re.

Në anën tjetër analisti dhe politologu i njohur francez, Eddy Fougier në një emision televizive në Paris ka kritikuar rëndë politikën e presidentit Macron mbi reformat e Ekonomisë.

“Qeveria franceze, konkretisht presidenti Macron duhet të lej me një anë propagandat kundër një presidenti që ditë e natë punon për popullin e vet, kundër një shteti ku nuk ka protesta të tilla dhe ekonomia e tyre rritet çdo ditë e më shumë, e kam fjalën për presidentin Erdogan dhe Turqinë. Macron duhet të kthehet me gjithë mendje në Francë, teksa Parisi digjet ne nuk mund të merrem me punët e tjetër kujt”, thekosi Fougier.

https://vcdn.ensonhaber.com//flv/flvideo/v/2018/05/1527371846.mp4?_=1

Loading...