Histori

Heroina Bikë Alija, me sakicë, në mbrojtje të nderit dhe të familjes

HISTORI TË PATREGUARA PËR GRATË TRIME TË RUGOVËS

Me sakicë i vrau pesë ushtarë (nizamë) turq, te shpella ku ishin strehuar

Banorët e Shtupeqit kishin larguar një pjesë të familjes në një shpellë më lart, por turqit i kishin hetuar dhe kishin kërkuar që të dalin nga shpella. Në mbrojtje të grave dhe fëmijëve të saj del Bikë Alija me një sëpatë në dorë, së cilës më pas i kishte dalë në ndihmë edhe një nuse e re. Aty në hyrje të shpellës, ato ishin përleshur me turqit, që donin t’i çnderonin dhe aty kishin prerë me sakicë pesë nizamë të mbretit, shkruan gazeta Kosova Sot.

Bjeshkët e Rugovës thuajse në çdo cep të saj u lanë me gjakun e bijve të kësaj treve. Shalli i bardhë i tyre i mbështjellë rreth koke, simbol i këtyre trimave ishte “qefini” i çdo rugovasi, të cilin e bartnin me vete jo vetëm në betejat që zhvillonin, por kahdo që ata shkonin, ngase jeta e tyre ishte gjithmonë aty në kufi më vdekjen. Por, jo vetëm bijtë e këtij vendi ranë në mbrojtje të trevave dhe nderit të tyre, ishin edhe bijat e Rugovës, siç ka hyrë në histori Nora e Kelmendit, ashtu hyn në legjendë edhe shumë të tjera nga to. Në faqet e kësaj gazete kemi shkruar më parë për një heroinë të kësaj treve, Kajë Shabanaj nga Koshutani, e cila luftoi si luaneshë në luftën e Nokshiqit dhe kësaj radhe do rifreskojmë kujtesën me një rugovase tjetër, Bikë Alija, e cila në mbrojtje të nderit i preu sakicë në hyrje të shpellës pesë “nizam” turq

Kontributi i Fazli Muriqit, në ndriçimin e kësaj historie

Fazli Muriqi-Bajraktari, nip i Sak Fazlisë, legjendës së kreshtave të Rugovës, ka bërë një punë shumë të madhe me dy veprat e tij “Rugova Kreshnike dhe e kaluara e saj heroike” dhe “Koshutani heroik i Rugovës kreshnike”, vepra këto me të cilat u ka ngritur lapidarë të pashlyer në historinë e kësaj treve të gjithë atyre trimave që pati Rugova, e të cilët në etapa të ndryshme historike mbrojtën me gjakun e tyre vatrat e tyre. Ndër këta lapidarë gjejmë të lartësuar edhe heroinat e kësaj treve të cilat jo vetëm që rritën bij e bija sokola, por ato mbrojtën nderin e vetë dhe familjeve të tyre dhe të kësaj treve. Njëra nga to që Fazli Muriqi e risjell në veprat e tij është edhe Bikë Alija. Bikë Alija e lindur në vitin 1880 në fshatin Haxhaj dhe e martuar në fshatin Shtupeq i Madh për Ali Tafilin ngriti në kohëra të vështira familjen e saj, ishin periudha të rënda kur xhonturqit kishin marrë pushtetin në Turqi dhe donin të vënin “rend” gjithandej perandorisë së rebeluar të tyre, ku bënte pjesë edhe Rugova që mbështeste luftën kundër tyre dhe ata që i prinin kësaj lëvizjeje në krye me Isa Boletinin.”Turgut Pasha i dërguar i Stambollit, për të shuar këto kryengritje, qoi nizamët e tij edhe në Rugovë përmes bjeshkës së Peklenës, të cilët u pritën më qëndresë të fortë të rugavasve në Shtupeq të Vogël”, thotë Fazli Muriqi. Rugovasit, të cilët kishin kaluar shpeshherë nëpër shkallët e ferrit, që sillnin pushtuesit turq, kishin mësuar gjatë historisë për barbarizmat e tyre. Ata, me këtë rast kishin larguar nga fshatrat gra e fëmijë për t’i strehuar në vende më të sigurta. Kështu ata të Shtupeqit kishin larguar një pjesë të familjes në një shpellë më lart, por turqit i kishin hetuar dhe kishin kërkuar që të dalin nga shpella. Në mbrojtje të grave dhe fëmijëve të saj del Bikë Alija me një sëpatë në dorë të cilës më pas i kishte dalë në ndihmë edhe një nuse e re. Aty në hyrje të shpellës, ato ishin përlesh me turqit që donin t’i çnderonin dhe aty kishin prerë me sakicë pesë nizam të mbretit.

Përjetësimi në këngë

Ky heroizëm i Bikë Alisë është i përjetësuar edhe në këngën popullore, që i kushtohet kësaj ngjarjeje, në të cilën rapsodi veçon: Bikë Alia në strehë të kërshit Po i bërtet asqerit mbretit, largou qen i Anadollit Se nuk jam kurvë e Stambollit. Pas kësaj që ndodh në derë të shpellës, turqit e inatosur fillojnë ta gjuajnë me një top hyrjen në shpellë dhe aty pësojnë dy vajzat e dhe djali i mitur Shpendi i Bikë Alisë dhe shtatë të tjerë, ndërsa në betejë me turqit vritet dhe burri i Bikës me një rugovas tjetër, të cilët u shkojnë familjeve të tyre në ndihmë, si dhe vriten edhe shtatë familjar të tjerë.

Nipi që u bë kampion në Shqipëri

Kjo është një pjesë e historisë se kësaj trimëreshe të këtyre kreshtave, e cila u bë legjendë e këtyre maleve e që rugovaset e këndonin në ninullat kur përkundnin në djep vajzat e tyre, duke dëshiruar që edhe ato një ditë të bëhen heroina të këtyre trevave si Nora e Kelmendit, Kajë Shabanaj, Bikë Alija dhe shumë të tjera. Vlen për të përmendur se nga kjo tragjedi që xhonturqit ia sollën kësaj treve dhe familjes së Bikë Alisë shpë- toi vetëm djali i madh i saj, i cili atëbotë ishte vetëm 10-11 vjeç, Isufi, i cili ishte me bagëti në bjeshkë. Ai u rrit nga kushërinjtë e tij, i cili në vitin 1932 del në Shqipëri dhe atje ka vdekur në vitin 1970. Më pas, nipi i tij Arbeni bëhet njëri nga kampionët e Shqipërisë në mundje. Ndërkaq familja e saj në Haxhaj, ashtu sikurse edhe ato tjerat nga kjo treve kishte pësuar rëndë në vitin 1919 nga ushtria dhe cubat serbo malazias, ku përpos burrave kishin vrarë edhe gra e fëmijë. Gjurmuesit dhe hulumtuesit e të kaluarës së krahinës së Rugovës, kanë akoma shumë punë për të zbardhë gjitha ato ngjarje, beteja dhe pësime të kësaj treve, ku pa dyshim se do të dalin edhe shumë heroina të tjera të cilat ruajtën namin e Norës së Kelmendit, Kajë Shabanit e Bikë Alisë, për të cilat edhe sot me krenari u këndohen këngë dhe u thuren lavde në këto treva.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

To Top