Opinionisti nga Shqipëria, Roland Gjoni vlerëson se ajo që i ka ndodhur Shqipërisë para 100 viteve në fillimet e themelimit të saj, sot po përsëritet në Kosovë. Ai ka sjellur një fagment të shkruar nga Eqrem Bej Vlora në vitin 1925 për situatën në Shqipëri, duke theksuar se ajo që ëhstë tnënë në atë kohë për Shqipërinë, por vlen këto dite njesoj edhe per Kosovën.
“Shtetin e ri me shume se fqinjet armiqesor serbe e greke qe e kishin denuar me vdekje qysh ne djep po e vrisnin vete shqiptaret me ngasjen e tyre te paarsyeshme drejt parase dhe me prirjen e pathemelte për te uzurpuar gjithçka për te cilen ishte derdhur gjak i paster shqiptaresh nder shekuj”, thuhet në citation nga vepra e “Kujtime per pavaresine e Shqiperise” (1925) të Eqrem Bej Vlorës.