Bashkimi Evropian do t’i japë gjithnjë e më shumë para Maqedonisë në mënyrë se do të intensifikohen procesi i integrimeve dhe si do të zhvillohen bisedimet, tha Samuel Zbogar, ambasadori i BE në Shkup, në intervistë për “Nezavisen”.

“Vendi juaj do të marrë gjithnjë e më shumë kur të hyni në proces. Sa më shumë që të hyni në negociata, aq më shumë para dhe mbështetje do të hyjnë në vend. Kështu që unë do të them, po, i gjithë vendi do të marrë më shumë nga BE. Por tashmë ka shumë fonde, japim 100 milionë euro në vit dhe kohët e fundit po e promovojmë këtë ndihmë më shumë për të kuptuar se sa BE është e pranishme këtu. Shumë nga paratë ende nuk janë përdorur, megjithëse shfrytëzimi është rritur ndjeshëm në vitet e fundit. Në vitin e ardhshëm 2019, ne do të japim rreth 20 milionë euro në buxhetin tuaj për arsim dhe çështje sociale. Është diçka e re që ne do të bëjmë tani. Ne po zhvillojmë shumë ide se si mund t’ju mbështesim në mënyra të tjera për të parë njerëzit që e duan BE-në, nëse mund ta them këtë. Të shikojnë se si BE dhe shtetet anëtare kujdesen për atë vendin që të ec përpara dhe për të përmirësuar situatën, ndërsa ata ndjehen më mirë për të ardhmen e tyre”, tha Zhbogar.

Ambasadori i BE-së në Shkup, Samuel Zhbogar, tha se e ardhmja e Maqedonisë do të varet nga referendumi dhe se ai e kupton qëndrimin e opozitës, sepse bëhet fjalë për një çështje shumë të ndjeshme pas marrëveshjes së nënshkruar në Prespë.

“Ju mund të jeni kundër marrëveshjes, mendoni se është e keqe dhe nuk duhet pranuar, por në atë rast keni dy detyrime. E para është të paraqesë një alternativë ndaj saj, një opsion realist, më të mirë dhe një marrëveshje që ka mundësinë të pranojë pala tjetër. Nëse refuzoni, duhet të thoni se çfarë është zgjidhja, për shkak të seriozitetit të vendimit. Dhe detyrimi i dytë është të pranoni që në rast se refuzoni marrëveshje, do t’ju duhet të ktheni ftesat e NATO-s dhe të BE-së. Rruga do të ndalet këtu. Ju duhet të mendoni për këto dy opsione”, tha Zhbogari.

Ai tha se nuk duhet të mendohet me hamendësim kushtet e datës për fillimin e bisedimeve në vitin 2019-të, por duhet të mendoni pozitivisht. Deri atëherë duhet t’i përdorni forcat për reformat në udhëheqjen e së drejtës.

 

Loading...