Raporti i progresit me REKOMANDIM ,,të pastër,por me disa damka të notuara .
Qeveria duhet të ritë shkallën e luftimit të korrupcionit,krimin e organizuar dhe abuzuesit me pushtetin në dekadën e kaluar të marin epilogun gjyqësorë. Ka edhe shum punë për tu bërë.

Rekomandimi për hapjen e negociatave është një e aritur për tu përshëndetur. Por kjo nuk është e gjitha për ta ekzagjëruar dhe për tu ekzalltuar politikisht. Mbi të gjitha kjo është meritë e qytetarëve e në asnjë mënyrë e atyre që në qeverinë e Nikolla Gruevskit një dekadë ndjekën politikën e mashtrimit dhe të postjerëve lidhur me procesin e integrimit të vendit .

Pra Komisioni Evpropian i propozon me këtë Rraport të progresit Këshillit të BE-së ( sipas proceduarave ) që të sjellë Vendim që Maqedonia me të drejta të barabarta të fillon negociatat për anëtarësim në BE. Këshilli i BE këtë Vendim duhet ta sjellë në muajn korrik. Derri atëherë në vendë duhet pa ndërpre të miratohen ligjet për rreformat e përcaktuara dhe në shoqëri të mbisundojë dialogimi qytetërues për interesat e shtetit. Nëse eventualisht deri në korrik establishmenti i pushtetit dhe opozitës nuk shpërfaqin rreflektimin e duhur rraporti në Këshillin e BE-së në korrik mund të jetë temë e debatit të thellë për konvertimin eventual të rekomandimit.

E gjithë kjo sugjerohet nga KE se duhet të shërbejë si stimulim edhe për gjetjen e zgjidhjes së kontestit lidhur me emrin me fqiun jugorë.

Maqedonia gjindet në mes egzalltimit për këtë momentum politik dhe përgjegjësisë së madhe për obligimet e mara!/Qenan Aliu

Loading...