Në fund të shtatorit në adresën time elektronike më arriti një libër në dorëshkrim për Skënderbeun nga autori Branisllav Sinadinovski

Fillova ta lexoj si çdo libër tjetër, por sapo u futa në brendinë e tij, nuk mundesha të ndaloj së lexuari. Miq e familjarë më vinin dhe qofshin të mirëseardhur gjithmonë, por më pengonin gjatë leximit, andaj shkova në fshat, ku në qetësi e mbarova leximin e këtij libri, pa shkëputje.

Në librin e Branisllav Sinadinovskit për Skënderbeun, vërejta diçka të veçantë nga librat e tjerë për këtë figurë të madhe kombëtare dhe botërore. Madje, më mahniti si asnjë libër tjetër që kisha lexuar në gjuhën maqedonase e me alfabet cirilik. Branisllavi e shkruan këtë libër me përkushtim të madh, dhe ai, siç duket nuk dëshiron të shkruaj për këtë vigan në mënyrë të mbyllur, në një rreth me te, por e nxjerr atë me rrënjë që nga e kaluara e largët e tij, duke përshkruar të parët e tij në mënyrë gjithëpërfshirëse: si për gjenin, kulturën, gjuhën, zakonet, virtytet, duke e paraqitur shumë natyrshëm edhe trimëritë e të parëve të tij, gati të papërsëritshme në botë.

Në mënyrë të thuktë, me plot fakte dhe argumente, Sinadinovski e paraqet komunikimin gjuhësor të kohës së Lekës së Madh dhe raportet mes popujve e këtyre hapësirave. Këto gjëra i paraqet me fakte të cituara, ashtu siç nuk i ka bërë asnjë shkrimtar apo studiues i këtij shekulli të fundit.

Duke folur për Gjergjin, Sinadinovski i përshkruan gjërat në hollësi rreth tij, sa Skënderbeu na duket se është rreth nesh dhe i gjallë, na mëson, na këshillon, na sugjeron për veprime të kësaj kohe ndër popujt e Ballkanit, sfida këto që kryetrimi i kishte kaluar që në Mesjetë dhe ne rropatemi ende pa zgjidhur problemet, sikur të përgjumur e të humbur, edhe përkundër fakteve që flasin vetë.

Me këtë rast, vlen të përmendi me keqardhje se autori priste t’i botohej libri dhe ta promovonte me rastin e 28 Nëntorit të vitit 2017, meqë i kishte premtuar një i ashtuquajtur ,,gjeneral”, por libri nuk arriti të promovohet as në 550 vjetorin e vdekjes së Heroit.

Libri e pret dritën e botimit…

P.S. Për informata më të hollësishme, çdo dashamirë i librit dhe historisë sonë të lavdishme mund t’i drejtohet autorit të librit përmes linjave që mundësojnë mediat dhe portalet e sodit.

Dr. Nazmi Beqiri

 

Loading...