Kimikatet, dietat, stresi dhe zgjedhjet e jetesës kanë shkaktuar që nivelet e spermës së njerëzve perëndimorë të bien në më pak se 50 për qind të asaj që ata ishin katër dekada më parë, një studim i ri ka gjetur.

Hulumtimi zbuloi se spermatozoidi në ejakulimin e burrave nga Evropa, Amerika e Veriut, Australia dhe Zelanda e Re ra me 1.4 për qind çdo vit ndërmjet 1973 dhe 2011, duke çuar në një rënie të përgjithshme prej vetëm 52 për qind, transmeton portali arbresh.info.

“Rezultatet janë mjaft tronditëse”, tha studiuesi bashkë-autor Hagai Levine, një epidemiolog nga Universiteti Hebre në Jerusalem, sipas Reuters. Ai i quajti rezultatet një “thirrje emergjente urgjente”.

Levine shtoi se ndërsa trajtimet e pjellorisë siç është IVF ndonjëherë mund të ofrojnë zgjidhje për problemin e lindjes, pak është duke u bërë për të trajtuar rrënjën e kësaj çështjeje – një rënie të përgjithshme në shëndetin e meshkujve.

Shkaktarët e spermës së varfër gjithashtu kanë qenë të lidhur me kancerin e testisit, shkallën e rritur të vdekshmërisë mashkullore, fëmijët e lindur me një apo të dy testikujt që mungojnë dhe fillimin e pubertetit mashkullor, sipas studiuesve.

“Përfundimisht mund të kemi një problem, dhe me riprodhimin në përgjithësi dhe mund të jetë zhdukja e specieve njerëzore”, tha Levine për BBC.

Ndikimet mjedisore, nxehtësia, faktorët e jetesës, dieta, stresi, pirja e duhanit dhe obeziteti, si para ashtu edhe në jetën e të rriturve, kanë qenë të gjitha “të lidhur ngushtë” me rënien, sipas studimit

Loading...