A do të bëhet Maqedonia vend satelit i Rusisë?
Maqedonia është shndërruar gjithnjë e më shumë në destinacionin e strategëve politikë të Kremlinit,
ideologëve që mbështesin veçantinë e Rusisë, apo misionin ortodoks të Moskës në botën sllave dhe
në Euroazi.
Lektorët dhe instruktorët që marrin pjesë në mësimdhënie dhe trajnime në Maqedoni janë të njëjtët
që Kremlini angazhoi gjatë luftës hibride përpara aneksimit të Krimesë dhe më tej gjatë destabilizimit
të pjesës lindore të Ukrainës, si dhe gjatë përpjekjes për grusht shteti në Malin e Zi.
Ashtu si në Ukrainë, strategët rusë të luftës informative identifikojnë pikat kryesore të dobëta të
vendit që vendosin në objektiv, për t’i përdorur në favor të interesave të Moskës. Në Maqedoni,
strategët e Kremlinit nënvizojnë në shkrimet e tyre problemet ekzistuese etnike dhe politike me
shqiptarët e Maqedonisë, si dhe çështjet që ndërlidhen me aspiratat e Maqedonisë për integrimin në
NATO dhe në BE.
Sipas shërbimit maqedonas të Zërit të Amerikës, strategu kryesor i luftës informative të Rusisë në
Maqedoni është Leonid Savin, i cili në muajin maj ofroi trajnim për 50 anëtarë të grupimit politik të së
djathtës së skajshme, Partisë për Maqedoninë e Bashkuar, e cila kundërshton ndryshimin e emrit të
Maqedonisë dhe e percepton kursin e vendit drejt NATO-s dhe BE-së, si fundin e shtetformimit dhe
pavarësisë së Maqedonisë.
Leonid Savin, sipas vetë biografisë së tij, është “Komisar i Bashkimit të Rinisë Euroaziatike”, një
degëzim i grupit ultra-nacionalist Bashkimi Euroaziatik, i krijuar nga Alexander Dugin dhe
bashkëudhëtarët e tij ideologjikë.
“Platforma” e Bashkimit të Rinisë Euroaziatike përfshin seksione të tilla, si:
“Qëllimi juaj”
“Ti je një burrë”
“Ti je një grua”
“Displina jonë”
“Besimi ynë”
09/06/2018
6/9/2018 Njeriu i Putinit që synon operacione të errëta në Maqedoni – Iliria News Agency
https://ina-online.net/295318-2/ 2/2
Ekziston edhe seksioni “Armiku ynë”, i cili i kushtohet tërësisht Shteteve të Bashkuara. Paragrafi i
fundit i këtij seksioni konkludon se: “Bashkimi ynë ka një armik absolut. Është SHBA-ja. Është alfa
dhe omega e urrejtjes sonë”.
Krahas bashkërendimit me Alexander Dugin, edhe lidhjet e tjera të zotit Savin e identifikojnë atë si
një personazh kryesor në politikën ekspansioniste të Kremlinit.
Savin paraqitet si kryeredaktor i dy agjensive: “Katehon” dhe “Geopolitica”, si dhe bashkëpunëtor i
rregullt i Fondit Strategjik të Kulturës, të mbështetur nga shteti.
“Katehon” është një faqe interneti e themeluar nga Konstantin Malofeev, një multi-milioner rus, ndaj
të cilit SHBA-ja ka vendosur sanksione për shkak të mbështetjes logjistike, financiare, ideologjike dhe
materiale ndaj operacioneve të Rusisë në Krime dhe në Ukrainën lindore.
Megjithatë, Ukraina është vetëm një pjesë e vogël e interesave gjeopolitike të zotit Malofeev.
Një investigim i vitit 2015 i gazetës gjermane “Die Zeit” zbuloi lidhjet që Malofeev dhe Dugin mbanin
me figurat kryesore politike të Greqisë, duke u siguruar kështu lidhje të mëtejshme me Vladimir
Putinin.
Malofeev dhe Dugin & Co., u shfaqën të përfshirë në përpjekjen për grusht shteti në Malin e Zi në
vitin 2016, si dhe në disa operacione të tjera të errëta të Rusisë në Ballkan.(VoA)

Loading...