Turqia ka qëlluar një avion ushtarak rus në kufi me Sirinë lajmi vjen nga qielli pikërishtë nga piloti shiptar i cili ka lajmëruar bazën ushtarake në Ankara dhe më pas edhe presidentin turk Erdogan. Pas pak minutash lajmi për rrëzimin e aeroplanit rus bëri jehonë të madh në mediat botërore çka nuk munguan as deklaratat e Erdogan sipas të cilit “kemi paralajmëruar disa herë rusët t’mos na provokojnë, t’mos ja shohim aerpolanët rus mbi qiellin tonë.” Goditja e aeroplanit rus, sipas Ankares është e drejtë e pilotit tonë i cili është në shërbim të popullit dhe ruajtje së integritetit të tokave të shtetit të Turqisë.

Piloti shqiptar Kürti i takon ekpit të fluturimeve “Yalnızca Türk” i cili ështeëspecialsit i manovrimeve luftarake me avion F-16.

Siç është raprtuar Turqia ka goditur dhe rrëzuar një avion ushtarak, që thuhet se kaloi në hapësirën e saj ajrore pranë kufirit me Sirinë. Mediat turke raportojnë se avioni ushtarak i qëlluar ishte rus, dhe video e postuar në kanalin televiziv Haberturk tregon se si avioni i përfshirë nga flakët rrëzohet.

Një zyrtar ushtarak tha se avioni u qëllua nga F16-ta turke (avion ushtarak), dhe se pilotit të avionit të qëlluar iu dha paralajmërim paraprak. Fati i pilotëve nuk është ende i ditur. Sipas CNN-it turk, foto të postuara në rrjetet sociale tregonin dy pilotët që uleshin të sigurtë me parashutë në tokë.
Ne gjitha mediat botërore u fol dhe u shkrua se aeroplani rus u godit nga nje pilot luftarak i ushtrise turke. Por askush nuk foli apo nuk shkroi se kush ishte ai pilot ? Në fakt dikush e dinë shumë mirë por nuk e thotë dot.

Ish-presidenti i Turqisë Kenan Evren: Në ushtrinë turke sot kemi qindra pilotë, gjeneral dhe oficerë me origjinë shqiptare..

Pas luftërave ballkanike në fillim të shekullit të 20-të, pas dy luftërave botërore dhe pas luftës së Jugosllavisë në vitet 1990 përkujtohet këtu marrëveshja famëkeqe jugosllavo-turke të viti 1953 për shpërnguljen e Shqiptarëve, mijëra familje shqiptare emigruan drejt Anadollit. Sipas vlerësimeve, në Turqi jetojnë më shumë se 3 milionë shqiptarë. Ata janë integruar në qarqet politike dhe ekonomike dhe përfaqësohen fort edhe në ushtri. Këtë e ka konfrimuar në katër sy edhe ish-presidenti i Turqise Kenan Evren po ashtu nga Presheva (Bilaci) në një bisedë me gazetarin e agjecise se lajmeve “Presheva Jonë”.

Ai kishte thënë në Maramaris ku ishte zhvilluar takmi se “zotëri gazetar mos më thuaj të lutëm president turk, por president i Tuqisë!”, pra n’kofshë bektesh, mrrre vësh. Po ashtu ai gjatë kësaj bisede i ka thënë gazetarit shqiptar se “Në ushtrine turke sot kemi qindra pilotë, gjeneral dhe oficerë me origjine shqiptare..”

Më pas Evren duke folur për origjinën e tij shqiptare dhe duke kujtuar familjën ka pohuar se ” mos vdeksha pa i vëndosur dy kurorat mbi varrët e gjyshërve në Preshevë ! Nuk harroi të shtonte se në venat e tij rridhte gjak shqiptar, gjë që i çuditi dhe ndoshta nuk i bëri të ndihen mirë zyrtarët serbë të ish-Jugosllavisë. Kenan Evren është një personazh shumë i debatuar në Turqi, që endet mes dashurisë dhe urrejtjes, por në thelb të gjithë bashkohen se ai mbetet një burrë shteti.
Siç është raprtuar Turqia ka goditur dhe rrëzuar një avion ushtarak, që thuhet se kaloi në hapësirën e saj ajrore pranë kufirit me Sirinë. Mediat turke raportojnë se avioni ushtarak i qëlluar ishte rus, dhe video e postuar në kanalin televiziv Haberturk tregon se si avioni i përfshirë nga flakët rrëzohet.