Qeveria inicoi procedurë për Propozim për inkuadrim drejt ndryshimeve kushtetuese, të cilat tashmë kanë arritur në Kuvend. Edhe krahas fillimit të procedurës për ndryshime kushtetuese është nëse do të ketë mjaftueshëm numër të deputetëve (80) për miratim ose do të shkojë në zgjedhje të parakohshme parlamentare, njofton AIM.

Për shumë persona nga Maqedonia, por edhe për përfaqësues të BE-së dhe NATO-s zgjedhjet nuk janë zgjidhje për dalje nga kjo situatë, e cila u shkaktuar pas referendumit, kur jehona ishte rreth 37 për qind, ndërsa partitë opozitare thanë se nuk do të mbështesin ndryshime kushtetuese.

Zgjedhjet e parakohshme për Maqedoninë do të thonin edhe një anulim i procesit të reformave për hyrje të vendit në Union dhe anëtarësim më NATO, do të ketë ndikim mbi buxhetin sepse duhet të hapen mjete për mbajtjen e tyre, ndërsa mund të sillet në pikëpyetje procedura e përgjithshme zgjedhore duke pasur parasysh se paralajmërohet cikël zgjedhor në afate të shkurtra. Afati fillestar për shpallje të zgjedhjeve që e paralajmëroi kryeministri Zoran Zaev ishte e mërkurë, 10 tetori, por siç thonë nga partitë qeveritare kjo mund të shtyhet deri në fund të javës. Të hënën është caktuar seancë e re plenare kuvendore, e cila mund të jetë e fundit për këtë përbërje.

Nga partia qeveritare thonë se bisedime me deputetët e opozitës ka, por askush nuk tregon publikisht dhe cilat janë ato. Nga OBRM-PDUKM, i hedhin poshtë këto pohime duke thënë se grupi i deputetëve është i vetmi dhe se nuk do të mbështesë ndryshime kushtetuese për ndryshim të emrit.

Kryeministri Zaev në intervistën për servisin në gjuhën greke të “Euronews” përsëriti se Maqedonisë nuk i nevojiten zgjedhje dhe se zgjedhje do të ketë vetëm nëse janë të domosdoshme dhe se në vijim janë konsultimet me deputetët. Theksoi se vetëm nëse nuk kanë sukses të gjitha mënyrat e mundshme për arritjen e shumicës së dy të tretave në Kuvend, vetëm atëherë vendi do të shkojë në zgjedhje, ndërsa paralelisht u bën thirrje deputetëve ta bëjnë atë që është detyrë e tyre ndaj shtetit.

Lideri i OBRM-PDUKM-së Hristijan Mickoski dje në një letër të hapur për Zaevin, mes tjerash tha se janë të kota përpjekjet e për harmonizim të shantazhim të deputetëve për mbështetje të amendamenteve kushtetuese. Kërkoi nga Zaevi dhe pushteti edhe një herë të mendojnë.

Ndërkohë, sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg sot porositi se nuk ka plan B për Maqedoninë, sepse vendi tani ka mundësinë e cila ndodh njëherë në jetë dhe se mund të bëhet anëtare e NATO-s vetëm nëse e pranon marrëveshjen me Greqinë.

“Besoj fuqishëm se ajo të cilën duhet ta bëjë vendi tani është që të sjellë vendime për hapat e mëtutjeshëm. Qeveria dhe Kuvendi duhet t’i sjellin këto vendime. Të vendosin, se si do të shkojnë përpara, si të reagojnë për referendumin dhe të gjitha pasojat dhe implikimet politike të cilat i solli ai”, deklaroi Stoltenberg i cili është për vizitë në Serbi.

Sekretari i përgjithshëm i NATO-s theksoi se nëse institucionet demokratike në Shkup vendosin që ta zbatojnë në tërësi marrëveshjen me Greqinë, atëherë NATO-ja është e gatshme që shpejt ta pranojë Maqedoninë si anëtaren e saj të 30-të.