200 është numri i grave që vlerësohet të jenë pjesë e organizatës së ISIS, prej te cilave 70 janë shqiptare nga Ballkani, ndërsa numri i luftëtarëve është mbi 24,000. Këto shifra sigurisht duhet të përdoren me mjaft kujdes sepse të gjitha informacionet nga territoret irakiane dhe siriane të kontrolluara nga IS që nga viti 2013 vijnë nga burime relativisht të pabesueshme.

70 femrave shqiptare në ISIS, 40 nga Kosova, 2 nga Lugian e Preshevës tjerat nga Maqedonia, Shqipëria dhe Mali i Zi. Shumë nga anëtarët e organizatës janë perëndimore. Këto janë të famshmit “Muhajirat” (emigrantë) të cilët erdhën në “Xhihad” në Irak dhe Levant. Agjencia  elajemeve “Persheva Jonë” nga burimet e saj te sigurta ka mesuara se  10% e grave ne ISIS jane nga vendet evropiane, që përfaqësojnë rreth 220 gra dhe vajza të reja nga Franca (60), Britania (50), shqiptare 70, vetem nga  Kosova (40), pastaj nga Gjermania, Belgjika apo vende të tjera evropiane.

Ky konfiguracion është relativisht i jashtëzakonshëm se kurrë më parë, mobilizimet transnacionale xhihadiste kishin numëruar sa më shumë gra në radhët e tyre. Të gjithë iu përgjigjën thirrjes së Al-Bagdadit për të ardhur në këtë territor të ri mysliman, duke justifikuar migrimin në shtëpinë e Islamit si detyrë.

Qamile Tahiri eshte komandante e re ne radhet e ISIS-it. Nën patronazhin e saj, dhjetëra shqiptarë nga Kosova, Shqipëria dhe Maqedonia erdhën në radhët e shtetit islamik. Dorë e saj e djathtë është mesohet te jete femra tjeter po ashtu nga Kosova, Laura Huseni.

Qamile Tahiri, vetëm 23 vjeç, drejtuese e dhjetërave femrave shqiptare në radhët e ISIS-it gjendet  në ballë të trajnimit kampet e grave xhihadiste në Siri, dhe është konsideruar gjithashtu një nga gratë më radikale nga rajoni. Gratë e këtij grupi janë nga mosha 18 deri në 25 vjeç, ndër to ka shumë gra nga perëndimi, të cilët rriten në internet dhe që kanë marrë besimin islam. Trajnimi në këtë brigadë zgjat rreth një muaj, anëtarët mbajnë armë dhe mund të jenë luftëtare ose një lloj policie brenda radhëve të ISIS-it.

Roli i tyre është menduar që jo vetëm që të jenë “nuset e xhihadistëve”, por shumë më e gjerë dhe më e rëndësishme sesa pjesëmarrja në beteja. Roli i tyre është kryesisht për të rekrutuar anëtarë të rinj nga e gjithë bota, kryesisht ne fushëbeteja por edhe nëpërmjet internetit.