Në një shkrim-opinion në prestigjioze “Financial Times”, kryeministri Edi Rama është shprehur se lufta kundër krimit dhe drogës në Shqipëri kërkon pak kohë dhe veprim nga të gjithë.

Rama konfirmon i shkruan një letër 28 shteteve anëtarë të Bashkimit Europian ku kërkon mbështetjen e tyre për luftën kundër drogës.

“Ne kërkojmë ndihmën tuaj për të kapur përgjegjësit e drogës dhe për t’i vendosur ata para ligjit. Vendi ka bërë shumë por duhet të veprojnë edhe liderët e rajonit”, shkruan Rama në një letër të publikuar sot në Financial Times .

Letra e kryeministrit

Unë jam shumë i vetëdijshëm se disa njerëz, nëse përmendni Shqipërinë, mendojnë për krimin dhe drogën. Unë jam gjithashtu i vetëdijshëm se për të fshirë atë imazh – thellësisht të padrejtë në një vend me njerëz paqësorë – do të kërkojë kohë dhe mbi të gjitha veprim. Javën e kaluar kemi mësuar se veprimi ynë po jep fryt.

Ne jemi të detyruar nga policia financiare e Italisë, Guardia di Finanza dhe mbikëqyrja e sofistikuar ajrore që ata përdorin për të vënë në vend plantacione kanabis për forcat e policisë shqiptare. Statistikat janë të qarta.

Një vit më parë fluturimet e tyre identifikuan 2.086 plantacione përgjatë gjatësisë dhe gjerësisë së Shqipërisë. Këtë vit, madje edhe me fluturime të zgjatura dhe me mbikëqyrje të zgjeruar, ka pasur vetëm 88. Të gjithë tani janë shkatërruar nga policia jonë.

Ky është përparim i vërtetë. Për vite me radhë emërtimi i kryeqytetit të kanabisit në Evropë, Shqipëria ka pasur mjaft dhe ne kemi luftuar prapa.

Për një çerek shekulli kanabisi ka shkatërruar jetën shqiptare, ka korruptuar zyrtarët lokalë dhe ka helmuar politikën kombëtare, ndërsa të gjithë gangsterët e pasuruar.

Këtë herë vitin e kaluar, mediat ndërkombëtare ishin të ngërthyera me tituj rreth sasive rekord të sipërfaqes së tokës shqiptare të mbjellë me kanabis. Ndoshta sepse gazetarët janë tërhequr nga gjysma e zbrazët më shumë se gjysma e plotë, historia e vërtetë kurrë nuk e ka bërë atë të shtypur. Historia e vërtetë ishte se shumat rekord të kanabisit më në fund u identifikuan – dhe u shkatërruan.

Ne në Shqipëri kemi bërë gjithçka që është e mundur për të zhdukur një burim të konsiderueshëm të një problemi në mbarë Evropën. Por vendet që konsumojnë duhet të hetojnë me forcë autorët dhe të ngrijnë të ardhurat e krimeve të tyre. Ne do të ndajmë atë që dimë për to dhe provat që kemi kundër tyre me forcat e policisë dhe rregullatorët financiarë në të gjithë Europën në javët dhe muajt e ardhshëm.

Këta janë njerëz të rrezikshëm. Qeveria ime i konsideron ato si një kërcënim të sigurisë kombëtare. Juaji duhet gjithashtu. Shumë, ndoshta më së shumti, jetojnë diku tjetër në Evropë, duke pretenduar se janë biznesmenë të ligjshëm. Por mos bëni asnjë gabim. Ata janë kriminelë, bizneset ndërkombëtare të të cilave skllavërojnë njerëzit dhe krijojnë kërdi kudo.

“Të premten unë u dërgova një letër liderëve të 28 shteteve anëtare të Bashkimit Europian duke kërkuar mbështetjen e tyre në betejën tonë me baronët e drogës. ‘Ne e dimë se disa banojnë dhe lulëzojnë në vendin tuaj gjithashtu,  duke përfituar nga drogat e paligjshme, trafikimi i njerëzve dhe aktivitete të tjera të paligjshme’,  thuhet në letrën time. ‘Ne duam ndihmën tuaj dhe ju ofrojmë tonën në këmbim, për t’i kapur këta njerëz dhe për t’i vënë para drejtësisë.’ Unë shpresoj që qytetarët e të gjithë kombeve të BE-së do të nxisin qeveritë e tyre të veprojnë dhe qëndrojnë krah nesh. Kjo është një betejë për të gjithë ne dhe një betejë që duhet të fitohet”.

Loading...