Rreziku i konfrontimeve politike dhe ekonomike ndërmjet fuqive të mëdha, duke përfshirë konflikte të forta ushtarake, është rritur ndjeshëm, sipas një sondazhi të lëshuar nga Forumi Ekonomik Botëror (WEF), para mbledhjes së tij vjetore në Davos.
Raporti Global i Rreziqeve nënvizoi disa rreziqe të mëdha për vitin 2018, duke përfshirë kërcënimet mjedisore nga moti ekstrem dhe temperatuar, pabarazitë ekonomike dhe sulmet kibernetike, transmeton lajmi.net

Por, më i shquari ishte rritja e shqetësimeve gjeopolitike pas një viti të retorikave të ashpra që janë në rritje midis presidentit amerikan Donald Trump dhe udhëheqësit të Koresë së Veriut, Kim Jong Un, që ka sjellë botën më afër një konflikti bërthamor sesa që ka qenë në dekada.

Trump, do të japë një fjalim ditën e mbylljes së WEF, një ngjarje vjetore në Alpet Zviceriane që shkon nga 23-26 janar dhe do të presë 70 krerë shtetesh e qeveritarë, si dhe të famshëm, biznesmenë dhe bankierë të lartë.

Anketa e rreth 1,000 ekspertëve nga qeveria, biznesi, akademia dhe organizatat joqeveritare tregoi se 93 për qind presin një përkeqësim të konfrontimeve politike apo ekonomike midis fuqive të mëdha në 2018, duke përfshirë 40 për qind që besojnë se këto rreziqe janë rritur ndjeshëm.

Rreth 79 për qind e shohin një rrezik të shtuar të konflikteve ushtarake. Përveç kërcënimit të një konflikti në gadishullin Korean, raporti vuri në dukje rrezikun e konfrontimeve të reja ushtarake në Lindjen e Mesme.

Raporti përmendi një rritje në “politikat e forta karizmatike” në të gjithë botën dhe tha se rreziqet politike, ekonomike dhe mjedisore po përkeqësohen nga një rënie e mbështetjes multilaterale të bazuar në rregulla.

Raporti vuri në dukje vendimet e Trump për t’u tërhequr nga marrëveshja e klimës së Parisit dhe marrëveshja e tregtisë së TC dhe kërcënimi i tij për të nxjerrë një marrëveshje midis fuqive perëndimore dhe Iranit, të dizajnuara për të frenuar programin e saj bërthamor.

“Rreziqet me të cilat përpiqemi të ballafaqohemi këtu kërkojnë zgjidhje shumëpalëshe, por ne po lëvizim në drejtimin tjetër”, tha John Drzik, president i rrezikut global dhe digjital në Marshin e konsulencës, i cili ndihmoi në përpilimin e raportit.

Ndërsa shqetësimet gjeopolitike u rritën ndjeshëm, mjedisi kryesonte në listën e shqetësimeve me ngjarjet ekstreme të motit, si rreziku i vetëm më i shquar në vitin 2018, pas një viti stuhi të shpeshta në Atlantik, përfshirë Uraganin Maria, i cili shkatërroi Porto Rikon.

Me rimëkëmbjen e rritjes globale, shqetësimet rreth ekonomisë kanë rënë ndjeshëm. Megjithatë, raporti përshkroi pabarazinë e të ardhurave si një “problem gërryes” në shumë vende dhe paralajmëroi norma të ulta të kursimeve dhe dispozitat e përshtatshme të pensioneve.

“Një rimëkëmbje ekonomike gjithnjë e më e madhe na paraqet një mundësi që ne nuk mund të lejojmë të harxhojmë, të trajtojmë thyerjet që kemi lejuar të dobësojnë institucionet, shoqëritë dhe mjedisin në botë”, Klaus Schwab, themelues dhe kryetar ekzekutiv i WEF.

“Duhet të marrim seriozisht rrezikun e shkatërrimit të sistemeve globale”, thuhet në fund të raportit.

Loading...