Partia opozitare shqiptare Aleanca për Shqiptarët (ASH) ka përshëndetur aktakuzat e reja nga Prokuroria Speciale Publike (PSP), siç thonë nga atje, veçanërisht aktakuzën ndaj ish ministri të Shëndetësisë, Bujar Osmani, me çka ka kërkuar nga kryeministri i Maqedonisë, Zoran Zaev që menjëherë ta shkarkojë të apostrofuarin nga pozita aktuale, zëvendëskryeministër për Çështje Evropiane, pasi që i njëjti nuk ka më legjitimitet.

“Aleanca për Shqiptarët përshëndet njoftimin e djeshëm nga Zyra e Prokurorit Special Publik për një valë të re të aktakuzave në rastet e keqpërdorimeve të zbuluara nga skandali i përgjimeve. Veçanërisht e mirëpritur është padia ndaj Zëvendës Kryeministrit për çështjet evropiane, Bujar Osmani, e cila shënon hapjen e rastit të parë domethënës kundër një zyrtari të Bashkimit Demokratik për Integrim (BDI). Aleanca për Shqiptarët i bën thirrje Kryeministrit Zaev që menjëherë të shkarkojë Bujar Osmanin duke pasur parasysh seriozitetin e akuzave të ngritura kundër tij për keqmenaxhim të fondeve shtetërore në vitin 2010, ndërsa ai ishte Ministër i Shëndetësisë”, thuhet në kumtesën e dërguar nga ASH-ja.

Sipas ASH-së, shkarkimi duhet të ndodh për shkak se pas aktakuzës së PSP-së, Bujar Osmani nuk legjitimitet moral që ta udhëheqë agjendën evropiane, dhe kjo do ta dëmtonte seriozisht edhe pavarësinë e gjyqësorit.

“Pas kësaj aktakuzë, Bujar Osmani nuk e ka legjitimitetin moral për të udhëhequr agjendën e integrimit evropian e as strategjinë e qeverisë për të zbatuar prioritetet e reformave urgjente të BE-së që rrjedhin nga Marrëveshja e Përzhinos, të cilat janë kryesisht të lidhura me reformën e sektorit të drejtësisë dhe luftën kundër korrupsionit. Për më tepër, qëndrimi i tij në detyrë do të dëmtonte seriozisht pavarësinë e gjyqësorit, duke pasur parasysh nivelet e larta të ndërhyrjes politike në gjyqësor të theksuara në të gjitha vlerësimet e pavarura, së fundmi nga Komisioni Evropian dhe Parlamenti Evropian. Bujar Osmani duhet të shkarohet menjëherë për t’iu mundësuar gjyqtarëve që të jenë në gjendje të marrin vendime pa ndërhyrje dhe presione politike”, thuhet ndër të tjerash në kumtesën e ASH-së.

Nga ASH-ja përfundojnë duke kujtuar se bashkëqeverisja e Bashkimit Demokratik për Integrim, parti nga e cila vjen Bujar Osmani me VMRO-DPMNE-në, dhe bashkëqeverisja më tej edhe me Lidhjen Social Demokrate të Maqedonisë ka bërë që qytetarët të humbasin besimin në gjyqësorin dhe institucionet qeveritare. Sipas ASH-së, skandalet korruptime të tilla të pjesëtarëve të BDI-së, zëvendëskryeministrit Koço Angjushev, dhe ministrave të tjerë të qeverisë LSDM-BDI, kanë sjellë edhe te dështimi i referendumit të 30-shtatorit.

Loading...