Katarina Andelkoviç

UASHINGTON – Fushata ruse me qëllim minimin e demokracisë dhe institucioneve demokratike, vlerave universale dhe sundimit të ligjit në të gjithë Europën është përshkruar në raportin e stafit të Departamentit Demokratik të Komitetit të Marrëdhënieve me Jashtë të Senatit, të botuar më 10 janar me porosi të senatorit Ben Cardin .

Gjatë gjithë raportit, i përbërë nga tetë kapituj dhe shtojca të shumta, zyrtarët kryesorë rusë të udhëhequr nga Presidenti Vladimir Putin janë akuzuar për ndërhyrje në zgjedhjet dhe punët e brendshme si në të gjithë Europën dhe në SH.B.A dhe duke punësuar “një arsenal asimetrik që përfshin pushtime ushtarake, cyber sulme, dezinformime, mbështetje për grupet e vogla politike dhe armatimin e burimeve energjetike, krimin e organizuar dhe korrupsionin”.

Përveç kësaj, autorët i referohen instrumenteve të tilla si shoqëria civile, ideologjia, kultura dhe feja si pjesë e një arsenali asimetrik të përdorur për qëllimet e lartpërmendura.

Në këtë drejtim, demokratët rekomandojnë një seri veprimesh që Shtetet e Bashkuara do të ndërmarrin për qeverinë, shoqërinë civile dhe sektorin privat me qëllim që të pengojnë përpjekjet e drejtuara drejt minimit të demokracisë. Rekomandimet kërkojnë, ndër të tjera, ndihmën për të ndërtuar institucione demokratike në ato vende që janë më të prekshme ndaj ndërhyrjes, koalicioni i vendeve të udhëhequra nga SHBA dhe NATO të angazhuar për mbrojtje të ndërsjellë kundër sulmeve kibernetike dhe një organizatë të ngjashme me Qendrën Kombëtare kundër Terrorizmit që do të koordinojnë reagimin amerikan ndaj ndërhyrjeve të tilla.

Një përmendje e veçantë i është dhënë vendeve të drejtpërdrejta ose të tërthorta të shënjestruara nga Rusia. Mali i Zi dhe Serbia janë mes tyre.

Raporti thotë se ndikimi malinj rus në Malin e Zi ka qenë prej kohësh i pranishëm dhe është intensifikuar vecanërisht pas vitit 2016, në një përpjekje për të prishur përpjekjet e vendit për t’u bashkuar me NATO-n.

“Ky fokus i ripërtërirë përfshinte propagandën, mbështetjen për OJQ-të dhe partitë politike dhe arriti kulmin në një përpjekje të supozuar ruse për të përmbysur qeverinë pas zgjedhjeve parlamentare të 2016-ës. Ndërkohë që Rusia kundërshtoi fuqimisht dëshirën e Malit të Zi për t’u bashkuar me NATO-n. Ajo nuk përdori taktikat ushtarake konvencionale të përdorura në Ukrainë dhe Gjeorgji por mbështetej në një përzierje hibride të dezinformimit dhe kërcënimit me anë të forcës për të dërguar të njëjtin mesazh se integrimi me Perëndimin ishte i papranueshëm”, sipas raportit.

“Megjithatë, përpjekja e grushtit të shtetit nuk ishte një ngjarje e vetme, por kulmi i një fushate propagande dhe ndërhyrjeje të qëndrueshme për të bindur popullin malazez që të kundërshtojë anëtarësimin në NATO” shkruajnë senatorët.

Ata vunë në dukje se, pas zbulimit të qëllimit të Malit të Zi për t’u bashkuar me NATO-n, Rusia iu nënshtrua një fushate propagandistike që përfshinte mbështetjen për partitë politike pro-ruse dhe grupet e shoqërisë civile anti-NATO. Ata e konsiderojnë partinë politike të Frontit Demokrat të ketë marrë miliona dollarë nga mbështetja ruse me qëllim që të rritet dhe të kthehet në një forcë të parë në Malin e Zi.

Në lidhje me Serbinë, theksohen lidhjet e thella me Rusinë nëpërmjet Kishës Ortodokse dhe një kulturë të përbashkët sllave.

“Ndikimi malinj rus në Republikën e Serbisë manifestohet nëpërmjet lidhjeve kulturore, propagandës, energjisë dhe një marrëdhënieje të zgjeruar mbrojtëse. (…) Ky tregim është kultivuar me kujdes gjatë viteve të tilla, kështu që fushatat e dezinformimit të qeverisë ruse gjejnë terren shumë të frytshëm në mesin e popullatës së Serbisë “, shpjegojnë senatorët.

Raporti pasqyron gjithashtu dëshirën e hapur serbe për t’u bashkuar me Bashkimin Europian, duke pohuar se ruajtja e marrëdhënieve të mira me BE-në dhe Rusinë mund të mos jetë e qëndrueshme, “pasi integrimi më i thellë mund të nënkuptojë miratimin e vendimeve të BE-së që bien ndesh me interesat ruse”.

Ndërsa vendi ka përdorur kapital dhe burime të konsiderueshme politike drejt anëtarësimit në BE, nuk ka bërë shumë për të kundërshtuar propagandën ruse kundër BE-së që qarkullon anembanë vendit, pohon raporti.

“Sipas Departamentit të Shtetit të SH.B.A.-së, numri i mediave dhe OJQ-ve që mbajnë qëndrime pro-ruse është rritur nga një duzinë në mbi njëqind vitet e fundit dhe përmbajtja e lirë e ofruar nga degët e shtetit rus si Sputnik i bëjnë ato më së shumti të kënë dorë të lirë në procesin e dizinformacionit”.

Raporti gjithashtu i referohej Bosnjë-Hercegovinës dhe tensionit të vazhdueshëm ndërmjet entiteteve në Bosnje dhe Herzegovinë lidhur me NATO dhe Rusinë.

NATO kërkohet të marrë parasysh dhe të kërkojë një sërë reformash nga vendet aspirante të fokusuara në ndërtimin e rezistencës kundër ndërhyrjes jodemokratike.

Mali i Zi, nga ana tjetër, këshillohet të mbetet vigjilent, pasi “Moska mund të vazhdojë të ushtrojë presion dhe ndikim në mënyra të ngjashme me ato që shihen në vende si Bullgaria”.

Përveç kësaj, bashkësia ndërkombëtare “duhet të ndihmojë në mënyrë aktive qeverinë për të mbështetur mbrojtjen e saj kundër mjeteve të tjera të butë të energjisë në arsenalin asimetrik të Rusisë”, thuhet në raport.

Në rastin e Serbisë, raporti pohon se Serbia përballet me presion në përpjekjen për të “ulur në dy karrige” dhe nëse “dëshiron të bashkohet me BE-në, ajo duhet të ndërmarrë hapa për të kundërshtuar arsenalin rus asimetrik”.

Shtetet e Bashkuara, nga ana tjetër, këshillohen që të angazhohen sërish me burime dhe të sigurojnë nivelin e lartë dhe angazhimin e vazhdueshëm diplomatik.

“Shtetet e Bashkuara duhet të dërgojnë një mesazh të qartë se është kthyer dhe i gatshëm të punojë seriozisht në bashkëpunim me vendet pritëse dhe aleatët në të gjithë Europën për të mbrojtur kundër ndikimit të keq dhe për të ndihmuar vendet të përfundojnë procesin e integrimit”, përfundon raporti.

Përktheu: Jona Koprencka

Loading...