Prestigjozja “The Guardian” vjen me një artikull të gjatë për Nënë Terezën e cila javën e ardhshme do të shpallet shenjtore nga Vatikani.
Në artikullin e britanikut Paul Vallely thuhet se Nënë Tereza mund ta meritojë shpalljen shenjtore por kjo është një gjë që s’duhet bërë tani. “Javën e ardhshme, në 19 vjetorin e vdekjes së saj, Vatikani do të shpallë Nënë Terezën të jetë Shën Tereza e Kalkutës. Ky është një kanonizim i diskutueshëm. Për admiruesit e saj, frytet e shenjtërisë së saj janë të dukshme, në atë çfarë ka bërë për të pastrehët, klinika, azile , qendra për trajtimin e të sëmurëve nga HIV / AIDS, jetimore, shkolla… në 133 vende të botës. Ato janë drejtuar nga 4,500 motrat Misionare të Bamirësisë, të cilën Nënë Tereza e e themeloi në vitin 1950 për të ndihmuar ata që ajo i quajti “më të varfërit e të varfërve”. Ajo fitoi edhe çmimin Nobel të Paqes”, shkruhet në artikull.

“ Është larg nga aktgjykimi i pranuar universalisht. Më i frikshmi nga kritikët e saj ishte një gazetar britanik, Christopher Hitchens, i cili në vitin 1994 ka bërë një film të quajtur “Hell’s Angel”. Ai pohoi se Nënë Tereza trajtonte simptomat e varfërisë duke injoruar shkaqet. Sipas tij, ajo mori para nga figurat shkatërruese politike dhe të pasurit e nuk ka publikuar asnjë llogari. Opozita e saj katolike për abortin dhe kontracepsionin e bëri atë një fundamentaliste fetar. Shtëpia e saj në Kolkuta kishte standarde të dobëta mjekësore. E gjithë kjo përbënte, sipas Hitchens, “kultin e vdekjes dhe vuajtje”. A duhet ta ndalojnë të gjithë shpalljen shenjtore të saj? Kritika e Hitchens është polemizuese.”, thuhet ndër të tjera në artikull.

“Një nga cilësitë e Kishës Katolike është që kërkon të kanonizojë ata që kanë “virtytin heroik”. Në të kaluarën duhej Kisha lejonte të shkonin dekada, madje shekuj, para se të shpallej dikush shenjtor. Me kalimin e kohës ka mbetur vetëm virtyti heroik në memorjen e përgjithshme. Papa Gjon Pali II, ka qenë për përshpejtimin e procesit të kanonizimit. Kisha katolike e ka bërë një gabim të rëndë për këtë. Nënë Tereza mund të meritojë shenjtërinë, por ky është një gjykim që do ishte më mirë të bëhej një shekull nga tani”, veçohet në artikullin e The Guardian. https://www.theguardian.com/co…

 

Loading...