Vizitat në SHBA: A dështuan Merkel dhe Macron përballë Trump

Liderët kryesorë të Europës, Presidenti francez Emmanuel Macron dhe kancelaria gjermane, Angela Merkel, vizituan të ndarë Uashingtonin, gjatë javës së lamë pas, duke tentuar më të mirën e tyre, por duket se kjo nuk funksionoi.
Macron dhe Merkel, megjithëse udhëtuan në ditë të ndryshme, duke u takuar me Presidentin Donald Trump në takime të ndryshme, patën një qëllim: bindjen e Donald Trumpit që të qëndrojë pjesë e marrëveshjes bërthamore me Iranin dhe që të tolerojë Bashkimin Evropian nga tarifat amerikane për çelikun dhe aluminin.

Macron përfundoi vizitën 3 ditore në SHBA duke improvizuar një iniciativë të re për Iranin, ndërsa Merkel iku nga Shtëpia e Bardhë duke thënë se vendimi për të ndaluar luftën tregtare nuk është më në duart e saj.

Ishte parashikuar se as raporti personal i Macron me Trump dhe as qasja prej biznesmeneje e Merkel nuk do ta bënin Trump të ndryshonte qëndrim.
Në fund të fundit, pozicioni i tij për Iranin dhe tregtinë janë popullorë në bazën e tij politike.

Por dështimi i kombinuar i presidentit francez dhe kancelares gjermane nënvizuan se pak ndikim kanë ata tek Trump.
E pyetur nga gazetarët, Merkel s’mundi të ishte më e qartë për ndryshimin që po pëson raporti i ngushtë me SHBA.

“Gjermania dhe Evropa do të marrin fatin e tyre në duart e tyre, pasi nuk jemi më në epokën e luftës së ftohtë”, deklaroi kancelarja gjermane.

Loading...