Maqedoni

Zaev: Historia po përsëritet vetëm për ata të cilët bëhen të verbër ndaj të kaluarës

Historia po përsëritet vetëm për ata të cilët bëhen të verbër ndaj të kaluarës, tha zëvendëskryeministri Zoran Zaev në shënimin e 75-vjetorit të dëbimit të të hebrenjve të Maqedonisë para përmendores në qarkun e Kombinatit të Duhanit (ish Monopoli) prej ku u dërguan në llogorin Treblinkë në mars të vitit 1943.

“Para 75 viteve kjo hapësirë u përdor për një krim i madh mbi qytetarët tanë. Sot përkujtohemi edhe shënojmë 75 vjet nga ditët kur 7 144 hebrenj nga Shkupi, Manastiri dhe Shtipi dhe nga e gjithë Maqedonia u grumbulluan këtu, në hapësirat e ush Monopolit dhe u dërguan në një rrugë në të cilën asnjëherë nuk janë kthyer” theksoi kryetari i Qeverisë, i cili tha se fillimisht drejtohet si qytetar i Republikës së Maqedonisë.

Gjenocidi i hebrenjve në Luftën e Dytë Botërore, tha Zaev ishte luftë të forcave destruktive dhe anticivilizuese kundër të gjithë të mirës dhe dashurisë, kundër miqësisë dhe njerëzimit, kundër njerëzve, lirisë dhe solidaritetit.

U shprehu falënderim Komunitetit hebraik në Republikën e Maqedonisë dhe Fondit të Holokaustit të cilat, siç tha, mundësojnë të përkujtohemi në historinë dhe kulturën e bashkëqytetarëve tanë, dhe paraardhësve të tyre.

To Top