Gjatë 25 viteve të tranzicionit në Maqedoni, asnjë politikan maqedonas, por edhe ndonjë figurë publike nuk është rreshtuar në ndonjë parti shqiptare, qoftë në PPD, PDSH, Lëvizjen BESA, BDI dhe partitë tjera.

Për dallim se asnjë politikan maqedonas nuk është rreshtuar në udhëheqësinë e ndonjë partie maqedonase, situata është ndryshe tek kampi politik maqedonas ku në partinë maqedonase në opozit, LSDM vetëm në udhëheqësinë më të ngushtë janë kyçur në mënyrë direkte ish gazetari Muhamed Zekiri dhe analisti Edmond Ademi.

 Kalimi i shqiptarëve në partitë maqedonase konsiderohet si një vepër e shëmtuar sepse kjo nuk garanton barabarsi me maqedonasit proporcionalisht.