Britania do të largohet nga Bashkimi Evropian më 29 mars, tha Kryeministrja Theresa May gjatë një debati mbi një marrëveshje të arritur me BE-në.

May thotë se nuk beson se qeveria duhet të zgjasë nenin 50 të Traktatit të Lisbonës, i cili parashikon që vendet anëtare të raportojnë në BE për tërheqjen e tyre dhe për të detyruar Bashkimin të përfundojë një marrëveshje daljeje në pesë pika.

Parlamenti britanik po diskuton tashmë një marrëveshje të arritur nga maji me BE-në. Nëse marrëveshja nuk kalon sot, kryeministrja britanike deri të hënën e ardhshme do të paraqesë një propozim të ri në Parlament.

Pa një marrëveshje, Britania po pret një fund të papritur të marrëdhënieve të BE-së që ekonomistët paralajmërojnë se do të shkaktonin një goditje të rëndë për ekonominë britanike dhe do të çonin në kaos në kufijtë britanikë, aeroportet dhe portet.

Në një referendum mbi anëtarësimin në BE-së më 2016, 52 për qind e votuesve votuan për t’u larguar nga Bashkimi Evropian.