Zvcerani Dick Mraty, duke folur për zhvillimet e fundit ne Kosovë ne nje bisede per agjencine e lajemeve “Presheva jonë” ka deklaruar se  “Kosova nuk mund te kete perspektive politike dhe ekonomike, nëse ky vend drejtohet nga njerëz të dyshuar, të korruptuar dhe në lidhje me krimin e mafian..”. Ai ketu ka përmendur Hashim Thacin, Xhavit Halitin, Kadri Veselin etj…te cilet i quan “peshqi te medhenj”

Dicka Marty: Pse Hashim Thaci nuk po me padit ne gyq për “shpifje”

Vëzhguesi zviceran me renome nderkombëtare Dicka Marty ne kete  bisedë i gëzohet progresit të preceseve zhvillimore ne Kosovë. Madje sipas tij “Serbia, duket se eshte dorëzuar përballe realitetit në Kosovë dhe nëse sot jo, ajo sigurisht nesër do ta njohe pamvarësine e saj”Asambleja Parlamentare e Këshillit Evropian ne Strasbougr ne sesionin special me 23 janar të vitit 2014 ka debatuar për raportin e Dik Marty, i cili pretendon që “dis apjesetare të ish-Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës kane abuzuar me luftën , duke u marrur me trafikim të armëve dhe të organeve njerëzore”.Spas mediave nderkombëtare duke ju referuar në raportittë senatorit të Këshillit të Evropës, Dick Marty në vitin 2011 ndeer tjera thuhet se “krerë të lartë të ish-UÇK-së, të cilët tash udhëheqin politikën e Kosovës, shumë shpejt mund të përfundojnë si të kërkuar nga drejtësia ndërkombëtare. Ata dhe disa të tjerë po hetohen për likudime, vrasje me motive politike kundershtaret  e tyre, pastaj për krime të tjera kundër njerëzimit, trafikim organesh dhe droge, naftë dhe armësh..”“Kur u publikua ky raport, e kam nënvizuar se duhet të lexohet me kujdes dhe fjalët duhen kuptuar ashtu siç janë shkruar dhe pa nënkuptime të tjera…”, ka thënë  senatori zvicerane Dick Marty për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë”.As une e as raporti im nuk nuk jami kunder UCK-së as kunder pamvarësisë, thjeshte kunder abuzuesve te luftës, cka dosjet janë shume të rënda

Senatroi dhe hetuesi i njohur zvicerane me renome nderkombëtare sot përmes agjencise së lajmeve “Presheva jonë” ka pershëndetur deputetët kosovare qe i thanë PO themelimit te Gjykatës speciale për kirme në Kosovë qe tashe i dihert edhe selia e saj, Haga. Sipas z.Marty “me themelimin e Tribunalit pe rkrime në Kosovë, padyshim Kosoves do t’i hapë perspktiva te reja te integrimeve.”“Kjo gjykate e cila ne të mire te Kosoves dhe qytetarve te saj, nuk mendoj se do te jete kundër Kosoves apo UCK-së, por abuzuesve te saj gjate dhe pas luftes në rajon. Besoj se këte e dinë mirefilli edhe një pjese e politikajve kosovar, sidomos ata me duart e papastra.” ka pohuar ne vazhdim z.Marty, duke pyetur se  “pse Hashim Thaci nuk po me padit ne gyq për “shpifje” ?!Vëzhguesi zviceran me renome nderkombëtare i gëzohet progresit të precesve zhvillimore ne Kosovë. Madje sipas tij “Serbia eshte dorëzuar përballe realiteti në Kosovë dhe nese sot jo sigurisht neser do ta pranoje pamavaresine e saj. Por zvicerani Marty eshte i preokupuar me migracionin e kosovareve, per te cilin fenomen ai shprehet se “vertetë me shqeteson kjo ikja e kosovareve nga vendi i tyre. Qeveria dhe institucionet tjera te Kosoves duhet te bejne me shume sidomos për te luftuan korrupcionin, krimin e organizuar, papunesinë dhe me pas për t ju krjuar kushte dhe perspektive popullates, sidomos te rinjve, per t’mos ju dhenë shkak aty te leshojne vendlindjen, sepse me vendilndjen nuk vjen asgjë. Une mendoj se Kosova nuk mund te kete perspektive politike e as ekonomike, nëse ky vend i lodhur nga lufta e sot nga emigrimet drejtohet nga njerez te dyshuar, te korruptuar dhe ne lidhje me krimin dhe mafian..”Akuzat jane te perpiluara nga amerikanetdickckccNe vazhdim z.Marty, ka pohuar se “votim i parlamentarëve kosovare pro kesaj gjykate dyshmon se edhe vete deputetet dhe qytetaret kerkojne drejtesi për ata qe kane abuzuar dhe kane bere krime mbi qytetaret gjate apo pas lufte. Por policia vendore dhe nderkombëtare duhet tash përqëndrohen ne mbrojtjen e deshmitarëve të gjallë, për te pasur sukses ndëshkimi i atyre qe abuzuan me luftën ne Kosovë për interesa te tyre personale ” ka nevizuar ketu Dick Marty duke përmendur emrat e Hashim Thaci, Xhavit Halitin, Kadri Veseli etj…te cilet i quan “peshqi te medhenj”Sipas z.Marty “Është fakt se në raportin ju kam shmangur emrave, por ja eshte nje ceshje interne. Por, e vërteta dhe sinqeriteti intelektual, rrespekti për popullin kosovar dhe familjet e viktimave kërkojnë nga ne që gjërave t’u themi një ditë emër. Këta emra janë emra që janë cituar për shumë vite në dokumentet që janë hartuar nga forcat policore, nga shërbimet sekrete të disa vendeve, përfshire ketu edhe gazetat botërore. Une e kam kryer me Kosovën, nuk merrem më me trafikue organeve. Kam dorëzuar raportin tim aty ku duhet dhe tash fjalën e kane te tjerët. As une e as raporti im nuk nuk jemi kunder UCK-së por under abuzuesve te luftës dhe mos harroni se hetmet dhe akuzat jane nje permbledhje jo vetem nga raproti im, por edhe nga Carla del Ponte dhe raporutesi amerikan, mikut të shqiptarëve Prokurori John Clint Williamson i cili për keto hetuesi ka vizituar disa here jo vetem Kosovën por edhe Shqipërine..”, ka thëne ne fund  zvicerani Dick Marty.