Vullnetarët shqiptarë vështrojnë Pazarin e posa çliruar. Kështu në një mënyrë shtypi sanxhakas përkujton Aqif Blytën në 71 vjetorin e ekzekutimit nga serbo-çetnikët.

Pjesa më e ndritshme dhe njëherit edhe më e vështira ndritura e historisë së Novi Pazarit është periudha nga 02 tetori deri në 07 dhjetor 1941. Gjatë këtyre 65 ditë u zhvillua një betejë vendimtare për mbijetesën e banorëve në këtë zonë dhe më gjerë.
Çetnikët sulmonin vazhdimisht zemrën e qëndresës së Sanxhakut – Novi Pazarin.
Atëherë në krye të Komiteit për Mbrojtjen e Novi Pazarit ishte Acif Effendi Blyta.
Komitetet e tilla janë themeluar në shumicën e qyteteve në Sanxhak. Blyta kishte nën kontroll plotësisht situatën në qytet dhe rrethinën e tij.
Ai menjëherë mobilizoi të gjithë popullsinë të aftë për luftë dhe ndahen armë dhe municion dhe gjithashtu dërgoi tre delegacione për të ftuar vëllezërit shqiptarë nga Kosova dhe Peshteri dhe rrethe të tjera.

 

Loading...