Indonezia ka shënuar rritje më të madhe ekonomike në vitin 2018, tregojnë të dhënat e mërkurën, por ende nuk kanë arritur objektivin prej shtatë përqindësh të presidentit Joko Widodo, ndërsa zgjedhjet dita-ditës afrohen më shumë.

Ekonomia më e madhe e Azisë Juglindore u rrit me 5.17 për qind në vit, duke u ulur nga 5.10 për qind në 2017 dhe duke mposhtur shumicën e parashikimeve të analistëve.

Shpenzimet e amvisërive ishin një faktor kyç, tha agjencia e statistikave, pasi ekonomia e drejtuar nga mallrat u përkeqësua me kërkesën globale.

“Kjo rritje është një arritje … duke pasur parasysh pasigurinë në ekonominë globale dhe çmimet e luhatshme të mallrave”, tha kreu i agjencisë së statistikave Suhariyanto.

Megjithatë, Indonezia ka raportuar një deficit tregtar në muajin e fundit, ndërkohë që sektori i saj i prodhimit u tkurr në janar, tkurrja e parë në një vit.

Të dhënat më të fundit të rritjes vjetore vijnë disa muaj përpara se Widoda të kërkojë rizgjedhje me rekordin e tij ekonomik në krye të rendit të ditës.

Kur ai u zhvendos për herë të parë në 2014, Widodo premtoi rritjen deri në shtatë për qind në vit. Por administrata e tij ka rënë poshtë asaj, me shifrën që fluturon rreth pesë për qind në vit, pavarësisht nga një shtytje e madhe e ndërtimit të infrastrukturës dhe paketave stimuluese.

Vendi gjithashtu ka qenë duke u mundur me një rupie të dobët, e goditur nga një sellof në monedhat e tregut në zhvillim, që panë rënien e njësisë në nivelet e fundit të shikuara gjatë krizës financiare aziatike 20 vjet më parë.

Megjithatë, në muajt e fundit është rikuperuar një terren, i mbështetur nga banka qendrore, duke ndjekur vazhdimisht normat e interesit deri në vitin 2018.