Shkrimtarët, kritikët letrarë, përkthyes, studiues të letërsisë, gazetarë, kanë shprehur mendimin e tyre lidhur me 10 autorët shqiptarë më të preferuar për vitin 2018.

Nga përzgjedhjae tyre, ka rezultuar se më i pëlqyeri vazhdon të jetë shkrimtari Ismail Kadareme veprën e tij “Kur sunduesit grinden”. Kadare është përzgjedhur 26 herë ngatridhjetë njerëz të artit. Pas tij renditet Diana Çuli me veprën esaj “Vrasje në kryeministri me 17 pikë të grumbulluara, ndërsa shkrimtari ngaMaqedonia, Kim Mehmeti, është i vetmi autor i cili nuk është nga Shqipëria qëka hyrë në mesin e 3 autorëve më të pëlqyer nga përzgjedhja e shkrimtarëve tëtjerë. Kim Mehmeti është përzgjedhur 15 herë me romanin e tij “Pusi”. Vendin e katërt i ka takuar romanit “Gurët e vetmisë”, shkruar nga Tom Kuka i cili ka grumbulluar 14 pikë.

Më tutje, autorët kanë zgjedhur Mimoza Ahmetin dhe veprën e saj “Tutori” duke e rrumbullakuar gjithsej 13 herë. Vepra “Hekuri dhe çeliku” eMitrush Kutelit është përzgjedhur 12 herë, ndërsa po aq e pëlqyer ka rezultuartë jetë edhe përbledhja e me poezi e Flutura Açkës “Roje e dritës”, që ka grumbulluar 11 pikë. 11 pikë kanë grumbulluar edhe Vera Bekteshi me veprën e saj “Vila me tri porta”, ndërsa në mesin e romaneve që janë përzgjedhur mjaft shpeshrezultojnë të jenë edhe “Piramida e shpirtrave” e Virgjil Muçi, “I keqi i vetes”nga Gazmend Kapllani, Mira Meksi, Ridvan Dibra, e kështu me radhë./Sakte.net

Më poshtë i gjeni përzgjedhjet e plota të publikuara në Mapo

Anketës së MapoLetrare për të përzgjedhur 10 librat më të mirë shqip që janë botuar përgjatë këtij viti, i janë bashkangjitur personazhe të tjerë të botës së librit. Qëllimi i kësaj ankete është nxjerrja në pah e botimeve dhe autorëve shqiptar, duke hapur diskutime mbi atë çfarë këto botime sollën në mendimin dhe letrat shqipe. Javën e fundit të dhjetorit, ne do të bëjmë publik Librin e Vitit.

Gazmend Krasniqi

100 lirikat, Frederik Rreshpja
Hekuri dhe çeliku, Mitrush Kuteli
Kur sunduesit grinden, Ismail Kadare
Poema arbëreshe, Zef Skiro di Maxho
Negative space, Luljeta Lleshanaku
Triologjia e Shkodrës, Gazmend Krasniqi
Antipoezi, Gazmend Krasniqi
Kulla e Sahatit, Ardian Vehbiu
Shqipëria dhe Tokat e Lirueme, 1939-1946, Romeo Gurakuqi
Parqet Kombëtare të Shqipërisë
Rexhep Hida

Kur sunduesit grinden, Ismail Kadare
Vrasje në kryeministri, Diana Çuli
Hakmarrja e Kazanovës, Mira Meksi
Roja i dritës, (poezi) Flutura Açka
Të rritesh nga dashuria, Visar Zhiti
Në katin e tretë nuk troket askush, Kliton Nesturi
Pusi, Kim Mehmeti
Hekuri dhe çeliku, Mitrush Kuteli
Fabula rasa, Agron Tufa
Netët e Parisit, Stavri Pone
Laert Vasili

Kur sunduesit grinden, Ismail Kadare
Gruaja e shiut, Bashkim Hoxha
.Dashuri në moshën e Krishtit, Dritëro Agolli
Piramida e shpirtrave, Virgjil Muci
Vrasje në kryeministri, Diana Culi
Pusi, Kim Mehmeti
Mendimi kritik i një qytetari, Gilman Bakalli
Një ditë në natën pa fund, Kasem Trebeshina
Çaste, Lindita Arapi
Ciklopi, Brajan Sukaj
Ervis Iljazaj

Kur sunduesit grinden, Ismail Kadare
Dashuri në moshën e Krishtit, Dritëro Agolli
Piramida e shpirtrave, Virgjil Muçi
Kërcim në bosh, Timo Flloko
Pusi, Kim Mehmeti
Jetë paralele, Maks Velo
Hekuri dhe çeliku, Mitrush Kuteli
I keqi i vetes, Gazmend Kapllani
Tutori, Mimoza Ahmeti
Vrasje në kryeministri, Diana Culi
Anila Basha

Kur sunduesit grinden, Ismail Kadare
Vila me tri porta, Vera Bekteshi
Fqinjësi e trazuar, Bashkim Zeneli
Roja i dritës, Flutura Acka
Letrat e mia kredenciale, Besnik Mustafaj
Pusi, Kim Mehmeti
Ditët e lakuriqëve të natës, Namik Dokle
Dashuri në moshën e Krishtit, Dritëro Agolli
Gurët e vetmisë, Tom Kuka
Arsimi, Majlinda Keta
Erjon Uka

Josifopedia, Rikard Ljarja
Djalli komik, Zija Cela
Roja i dritës, Flutura Acka
Kulla e sahatit, Ardian Vehbiu
I keqi i vetes, Gazmend Kapllani
Pika trëndafil, Mimoza Hafizi
Kur sunduesit grinden, Ismail Kadare
Mendimi kritik i një qytetari, Gilman Bakalli
Ditët e lakuriqëve të natës, Namik Dokle
Njerëzit vdesin të premten, Artan Fuga
Oltjon Kadaifçiu

Kur sunduesit grinden, Ismail Kadare
Vrasje në kryeministri, Diana Culi
Vila me tri porta, Vera Bekteshi
Jetë paralele, Maks Velo
Fqinjësi e trazuar, Bashkim Zeneli
Tutori, Mimoza Ahmeti
Pusi, Kim Mehmeti
Roja i dritës, Flutura Acka
Letrat e mia kredenciale, Besnik Mustafaj
Mendimi kritik i një qytetari, Gilman Bakalli
Alfred Lela

I keqi i vetes, Gazmend Kapllani
Vila me tri porta, Vera Bekteshi
Kur sunduesit grinden, Ismail Kadare
Letrat e mia kredenciale, Besnik Mustafaj, Arta Marku
Vepra e plotë, Mit’hat Frashëri
100 lirikat, Frederik reshpja
Secili çmendet sipas mënyrës së vet, Stefan Capaliku
Mendimet e një qytetari, Gilman Bakalli
Gjergj Kastrioti, Athleta Christi, grup autorësh
Vepra e plotë, Kim Mehmeti
Rigel Rizaj

Roja i dritës, Flutura Açka
Kur sunduesit grinden, Ismail Kadare
Skëndërbeu, Aurel Plasari
Teqeja e shterpave, Balil Gjini
Pusi, Kim Mehmeti
Gjithcka rreth asgjësë, Flogerta Krypi
Marrja e gjakur, Andreas Dushi
Bëmat e Estes dhe Kokosë, Natasha Porocani (Shuteriqi)
Një elefant elegant, Rudina Çupi
Shqiptime të rralluara, Arben Dedja
Behar Gjoka, studiues, shkrimtar

Hekuri dhe Çeliku, Mitrush Kuteli
Ëndërr e vrarë (Përmbledhje poetike), Rinush Idrizi
Djalli Komik, Zija Çela
Pëllumbat i vrasin natën, Virion Graçi
Ti, Syri im i dëborës (Poezi), Adriatike Lami
Ditët e lakuriqëve të natës, Namik Dokle
Dashuritë e virgjëreshës Madalenë, Ridvan Dibra
Merimanga e lirisë (Përmbledhje poetike), Marigonë Kelmendi
Normalët (Novelë), Erjus Mezini
Rrënimi, (roman) Leonard Veizi
Loer Kume, shkrimtar

Hekuri dhe Çeliku, Mitrush Kuteli
I keqi i vetes, Gazmend Kapllani
Gjithçka rreth asgjësë, Flogerta Krypi
Po shkruej për vedi e për Shkodrën, Simon Rrota
Dashuritë e virgjëreshës Madalenë, Ridvan Dibra
Pëllumbat i vrasin natën, Virion Graçi
Ajo e errëta, Enkelejd Lamaj
Gurët e vetmisë, Tom Kuka
Tutori, Mimoza Ahmeti
Vrasje në kryeministri, Diana Culi
Albert Gjoka, gazetar

Kur sunduesit grinden, Ismail Kadare
Hakmarrja e Kazanovës, Mira Meksi
Antipoezi, Gazmend Krasniqi
I keqi i vetes, Gazmend Kapllani
Hekuri dhe Çeliku, Mitrush Kuteli
Gurët e vetmisë, Tom Kuka
Dashuritë e virgjëreshës Madalenë, Ridvan Dibra
Më kujtohet 2, Ylli Demneri
Njerëzit vdesin të premten, Artan Fuga
Kërcim në bosh, Timo Flloko
Arlinda Dudaj, botuese

Vrasje në kryeministri, Diana Culi
Sonatë për gruan e një tjetri, Henrik S. G
Piramida e shpirtrave, Virgjil Muçi
Gurët e vetmisë, Tom Kuka
Ajo e errëta, Enkelejd Lamaj
Kusuret e zotit Shyti, Ardian Vehbiu
Netët e Parisit, Stavri Pone
Ajlen, Esmeralda Petrela
Darka e fundit, Anita Varosi
Miqësia, Evis Cerga
Dorian Koçi, historian

“Piramida e shpirtrave”, Virgjil Muçi
“ Ditët e lakuriqëve të natës” Namik Dokle
“Gurët e vetmisë”, Tom Kuka
“Rrënimi”, Leonard Veizi
“Kur sunduesit grinden”, Ismail Kadare
“I keqi i vetes”, Gazment Kapllani
“Prishtina”, Mehmet Kraja
“Pusi”, Kim Mehmeti
“Ciklopi”, Barjan Sukaj
“Hekuri dhe Çeliku”, Mitrush Kuteli
Diana Kastrati, përkthyese

Roja i Dritës (poezi), Flutura Açka
Kur sunduesit grinden, Ismail Kadare
Vrasje në kryeministri, Diana Çuli
Vila me tre porta, Vera Bekteshi
Kur sunduesit grinden, Ismail Kadare
Tutori, Mimoza Ahmeti
Përkthyesi, Maks Velo
Hakmarrja e Kazanovës, Mira Meksi
Ciklopi, Brajan Sukaj
Kërcim në bosh, Timo Flloko
Virion Graçi, shkrimtar

Kur sunduesit grinden, Ismail Kadare
Fabula Rasa, Agron Tufa
Prishtina, Mehmet Kraja
Pëllumbat i vrasin natën, Virion Graçi
Vila me tre porta, Vera Bekteshi
Gurët e vetmisë, Tom Kuka
Secili çmendet sipas mënyrës së vet, Stefan Capaliku
Dashuritë e virgjëreshës Madalenë, Ridvan Dibra
Djalli komik, Zija Çela
Rojtari i Dritës (poezi), Flutura Açka
Ema Andrea, aktore

Gurët e vetmisë, Tom Kuka
Rojtari i Dritës, (poezi) Flutura Açka
Kur sunduesit grinden, Ismail Kadare
Jetë paralele, Maks Velo
Vrasje në kryeministri, Diana Culi
Hakmarrja e Kazanovës, Mira Meksi
Tutori, Mimoza Ahmeti
Hekuri dhe Çeliku, Mitrush Kuteli
Vila me tri porta, Vera Bekteshi
Sonatë për gruan e një tjetri, Henrik S. G
Arian Konomi, shkrimtar

Tutori, Mimoza Ahmeti
Hekuri dhe Çeliku, Mitrush Kuteli
Vila me tre porta, Vera Bekteshi
Vrasje në kryeministri, Diana Çuli
Roja i Dritës (poezi), Flutura Açka
Sonatë për gruan e një tjetri, Henrik S. G
Provokateur, Mustafa Nano
Kur sunduesit grinden, Ismail Kadare
Pusi, Kim Mehmeti
Ermir Nika, shkrimtar

Kur sunduesit grinden, Ismail Kadare
Vrasje në kryeministri, Diana Çuli
Vila me tri porta, Vera Bekteshi
Rrënimi, (roman) Leonard Veizi
Në katin e tretë nuk troket askush, Kliton Nesturi
“Të rritesh nga dashuria”, Visar Zhiti
Pëllumbat i vrasin natën, Virion Graçi
Psikologji shqiptare, Ylli Pango
Hakmarrja e Kazanovës, Mira Meksi
Roja i Dritës, (poezi) Flutura Açka
-Ylljet Aliçka, shkrimtar

1- “Të rritesh nga dashuria”, Visar Zhiti

2- “Pëllumbat i vrasin natën”, Vrion Graci

3- “I keqi i vetes”, Gazmend Kapllani

4- “Vrasje në kryeministri”, Diana Çuli

5- “Kulla e Sahatit”, Ardian Vehbiu

6- “Vila me tri porta”, Vera Bekteshi

7- “Psikologji shqiptare”, Ylli Pango

8-“Dashuritë e virgjëreshës Madalenë”, Ridvan Dibra

9-“Kur grinden sunduesit”, Ismail Kadare

10-“Tutori”, Mimoza Ahmeti

-Ben Andoni, gazetar

1- “Gurët e vetmisë”, Tom Kuka

2- “Josifopedia”, Rikard Ljarja

3- “Fjalori etimologjik i gjuhës shqiptare”, Kolec Topalli

4- “Hulumtime mbi veprën e át Gjergj Fishtës”, Blerina Suta

5- “Studime përmbi etimologjinë dhe fjalëformimin e shqipes”, Norbert Jokl

6- “Përkthyesi”, Maks Velo

7- “Ati”, Ardian Kyçyku

8- “Kur sunduesit grinden”, Ismail Kadare

9- “I keqi i vetes”, Gazmend M. Kapllani

10- “Prishtina”, Mehmet Kraja

-Agim Baçi, kritik

1- “Hekuri dhe çeliku”, Mitrush Kuteli

2- “Pusi”, Kim Mehmeti

3- “I keqi i vetes”, Gazmend Kapllani

4- “Ciklopi”, Brajan Sukaj

5- “Ditët e lakuriqëve të natës”, Namik Dokle

6- “Rrënimi”, Leonard Veizi

7- “Prishtina”, Mehmet Kraja

8- “Gurët e vetmisë”, Tom Kuka

9- “Piramida e shpirtrave”, Virgjil Muçi

10- “Kur grinden sunduesit”, Ismail Kadare

-Albani Dudushi

1- “Gurët e vetmisë”, Tom Kuka

2- “Vepra e plotë”, Lumo Skëndo

3- “Përkthyesi”, Maks Velo

4- “Kur grinden sunduesit”, Ismail Kadare

5- “Tutori”, Mimoza Ahmeti

6- “Hekuri dhe çeliku”, Mitrush Kuteli

7- “Kërcimi në bosh”, Timo Flloko

8- “Po shkruej për vedi e Shkodrën”, Simon Rrota

9- “Piramida e shpirtrave”, Virgjil Muçi

10- “Fjalori etimologjik i gjuhës shqiptare”, Kolec Topalli

-Arta Marku, gazetare

1- “Po shkruej për vedi e Shkodrën”, Simon Rrota

2- “Vrasje në kryeministri”, Diana Çuli

3- “Ciklopi”, Brajan Sukaj

4- “Dashuritë e virgjëreshës Madalenë”, Ridvan Dibra

5- “Hakmarrja e Kazanovës”, Mira Meksi

6- “Më kujtohet”, Ylli Demneri

7- “Harrimi i dashurisë”, Besnik Mustafaj

8- “Kërcimi në bosh”, Timo Flloko

9- “Gurët e vetmisë”, Tom Kuka

10- “Vila me tri porta”, Vera Bekteshi

-Ilir Kalemaj, gazetar

1- “Gurët e vetmisë”, Tom Kuka

2- “Kur grinden sunduesit”, Ismail Kadare

3- “Dashuritë e virgjëreshës Madalenë”, Ridvan Dibra

4- “Tutori”, Mimoza Ahmeti

5- “Pëllumbat vrasin natën”, Virion Graçi

6- “Poema Arbereshe”, Zef Skiro di Maxho

7- “Ciklopi”, Brajan Sukaj

8- “Nga letërsia e sotme shqipe”, Prend Buzhala

9- “Vetëm për ty”, Iva Nikolli

10- “Gjithçka rreth asgjësë”, Flogerta Krypi

-Mimoza Hysa, shkrimtare

1- “Kur grinden sunduesit”, Ismail Kadare

2-“Shënimet e krimbit Smolinsi”, Azem Deliu

3- “Pusi”, Kim Mehmeti

4- “I keqi i vetes”, Gazmend Kapllani

5- “Gurët e vetmisë”, Tom Kuka

6- “Pika trëndafil”, Mimoza Hafizi

7- “Ciklopi”, Brajan Sukaj

8- “Piramida e shpirtrave”, Virgjil Muçi

9- “Pëllumbat vrasin natën”, Virion Graçi

10- “Vrasje në kryeministri”, Diana Çuli

–Maklena Nika, përkthyese

1- “Letrat e mia kredenciale”, Besnik Mustafaj

2- “Vrasje në kryeministri”, Diana Çuli

3- “Tutori”, Mimoza Ahmeti

4- “Jetë paralele”, Maks Velo

5- “Ajo e errëta”, Enkelejd Lamaj

6- “Ne”, Besart Varfi

7- “Pusi”, Kim Mehmeti

8- “Bëhu i bukur”, Mimoza Ahmeti

9- “Kur grinden sunduesit”, Ismail Kadare

10- “Hakmarrja e Kazanovës”, Mira Meksi

-Vera Bekteshi, shkrimtare

1- “Kur grinden sunduesit”, Ismail Kadare

2- “Vrasje në kryeministri”, Diana Çuli

3- “Piramida e shpirtrave”, Virgjil Muçi

4- “Gurët e vetmisë”, Tom Kuka

5- “Tutori”, Mimoza Ahmeti

6- “Hakmarrja e Kazanovës”, Mira Meksi

7- “Pusi”, Kim Mehmeti

8- “Djalli komik”, Zija Çela

9- “Provokatour”, Mustafa Nano

10- “Psikologji shqiptare”, Ylli Pango

-Bledar Kurti, shkrimtar

1- “Kur grinden sunduesit”, Ismail Kadare

2- “Tutori”, Mimoza Ahmeti

3- “Pusi”, Kim Mehmeti

4- “Vrasje në kryeministri, Diana Culi

5- “Fabula Rasa”, Agron Tufa

6- “Dashuritë e virgjëreshës Madalene”, Ridvan Dibra

7- “Shënimet e krimbit Smolinski”, Azem Deliu

8- “Poema Arbëreshe”, Zef Skiro di Maxho

9- “Ciklopi”, Brajan Sukaj

10- “Pëllumbat i vrasin natën”, Virion Graçi

-Alda Bardhyli

1- “Kur grinden sunduesit”, Ismail Kadare

2- Hekuri dhe çeliku”, Mitrush Kuteli

3- “Vrasje në kryeministri”, Diana Çuli

3- “Pusi”, Kim Mehmeti

4- “Kulla e sahatit”, Ardian Vehbiu

5- “Vila me tri porta”, Vera Bekteshi

6- “Fabula rasa”, Agron Tufa

7- “Tutori”, Mimoza Ahmeti

8- “Gurët e vetmisë”, Tom Kuka

9- “Piramida e shpirtrave”, Virgjil Muçi

10- “Ciklopi”, Brajan Sukaj