Mbartja e yndyrës shtesë të yndyrës, sidomos rreth mesit, mund të lidhet me tkurrjen e trurit, sipas një studimi të publikuar në numrin 9 janar 2019 të Neurologjisë, revistës mjekësore të Akademisë Amerikane të Neurologjisë.
Për studimin, hulumtuesit përcaktuan obezitetin duke matur indeksin e masës trupore (BMI) dhe raportin e belit në pjesëmarrësit e studimit, gjetën ata me raportet më të larta të të dy masave kishin vëllimin më të ulët të trurit, transmeton lajmi.net.

“Hulumtimi ekzistues ka lidhur ngushtimin e trurit në rënien e kujtesës dhe një rrezik më të lartë të çmendurisë, por kërkimi mbi nëse yndyra shtesë e trupit është mbrojtëse ose e dëmshme për madhësinë e trurit është i papërfunduar”, tha autori i studimit Mark Hamer, nga Universiteti i Loughborough në Leicestershire, Angli.

Studimi kontrollonte 9,652 njerëz me një moshë mesatare prej 55 vjetësh. Nga ai grup, 19 për qind kishin trashësi rreth belit, të cilët pas analizave rezonuese, rezultuan në tkurrim truri. /Lajmi.net/