Fanny Chollet është gruaja e parë që kualifikohet si një pilote luftarake në Zvicër, duke filluar trajnimin e saj në vitin 2012.

Zyrtares fluturuese (nëntogere) me nofkën “Shotty” iu dha licenca në vitin 2017 dhe në vitin 2018 përfundoi kualifikimi për të fluturuar avionët fluturues F / A-18 Hornet. Ajo ka qenë pjesë e ekipit pilot që nga 1 janari 2019. 28-vjeçarja nga kantoni Vaud në Zvicërn perëndimore kalon rregullisht vendin me shpejtësi deri në 1.900km / h (1.180mph).

Ligji duhej të ndryshohej në vitin 2004 për t’i lejuar gratë të bëheshin pilote luftarake. Vetëm 0.7% e ushtrisë dhe forcës ajrore janë femra. Në fillim të vitit 2018 në ushtrinë zvicerane kishte 995 gra: 383 ushtare, 223 oficere të paautorizuara (NCO), 95 nënoficere të larta dhe 294 oficerë. Që nga fillimi i këtij viti ka pasur 136 gra në forcat ajrore. Chollet është një nga vetëm shtatë pilotet femra. Gjashtë fluturojnë helikopterë, shkruan swissinfo, përcjell albinfo.ch.

Një pjesë e arsyes për mungesën e grave në forcat e armatosura është se Zvicra ka vetëm shërbim për burrat.