Gratë që pijnë çaj ose kafe gjatë shtatzënisë kanë më shumë gjasa të kenë bebe të vogla, sugjeron hulumtimi.
Edhe femrat që pijnë më pak se ‘sasia e sigurt’ e 200mg kafeinë – janë më të rrezikuar të kenë peshë të ulët të lindjes ose të porsalindurve të parakohshëm, transmeton lajmi.net.

Studiuesit, nga University College Dublin, besojnë se kafeina kufizon rrjedhjen e gjakut në placentë, duke ndikuar në rritjen e foshnjave.

Studimi, i udhëhequr nga mjeku Ling-Wei Chen, shqyrtoi 941 çifte të nënës-fëmijë të lindur në Irlandë. Çaji ishte burimi kryesor i kafesë (48 për qind), e ndjekur nga kafe (38 për qind).

Rezultatet sugjeruan se për çdo shtesë 100mg kafeinë – rreth gjysma e një filxhe kafeje – të konsumuar çdo ditë gjatë tremujorit të parë, pesha e lindjes u zvogëlua me 0.5lbs (72g).

Kjo sasi e kafeinës gjithashtu uli gjatësinë e foshnjave dhe perimetrin e kokës, si dhe moshën e tyre të gestational, e cila mat gjatësinë e shtatzënisë.

Rezultatet gjetën më tej se gratë që konsumonin më shumë kafeinë kishin foshnja që peshonin rreth 0.37lbs (170g) më pak se ata që kishin më së paku.

Edhe gratë që morën më pak se sasia e “sigurt” e 200mg të kafeinës, panë ndikime të rëndësishme.

Studimi u botua në The American Journal of Clinical Nutrition.