Një projektligj do të ndalonte ferexhen në hapësirat publike, duke përfshirë shkollat ​​dhe spitalet

Egjipti po konsideron një ligj që do të ndalonte ferexhen në vende publike si një goditje ndaj ekstremizmit islamik.

Kombi me shumicë myslimane është përballur me një seri sulmesh ekstremiste duke përfshirë edhe vrasjen e gjashtë krishterë nga ISIS javën e kaluar.

Një projektligj që do të shqyrtohet nga parlamenti egjiptian bën thirrje për ndalimin e ferexhes në hapësirat publike, duke përfshirë spitalet, klinikat shëndetësore, shkollat, kinematë, teatrot dhe muzetë.

Gratë që mbanin mbulesën e plotë të fytyrës do të dënoheshin me një gjobë prej 1.000 paundësh egjiptianë, ekuivalente me $ 56 ose 42, njoftoi Jerusalem Post.

Ligjvënësi që paraqiti projekt-ligjin tha se do të ‘mbështeste përpjekjet e shtetit në luftën kundër terrorizmit’.

Një analist politik tha se vello “krijon një problem të sigurisë, pasi shumë terroristë meshkuj dhe femra e përdorin atë për të fshehur identitetin e tyre ose për t’u futur në vende të fshehta”.

Ferexhe është përdorur gjerësisht nga ekstremistët dhe është në konflikt me ‘normat në shoqërinë egjiptiane’, tha ai.

Egjipti është goditur nga islamistët, duke përfshirë Vëllazërinë Myslimane, të cilët ishin rrëzuar nga presidenca në vitin 2013, përcjell lajmi.net.

Në shtator 75 u dënuan me vdekje gjatë një proteste nga islamistët në një gjyq që përfshinte udhëheqës të lartë të Vëllazërisë.

Të dielën, 19 njerëz të lidhur me sulmin ndaj të krishterëve pranë një manastiri në Egjiptin qendror javën e kaluar u vranë në një shkëmbim zjarri me policinë.

Përveç kësaj, Egjipti beson se ka vrarë rreth 450 xhihadistë në një fushatë të gjatë kundër ISIS në gadishullin Sinai.

Një numër i vendeve perëndimore kanë ndaluar ferexhen, duke filluar me Francën në vitin 2010.