Të ushtruarit tri herë në javë dhe ushqimi i shëndetshëm mund të ndryshojë moshën mendore me gati një dekadë, sipas një studimi.
Studimi gjeti njerëz të moshuar që ushtronin rreth 100 minuta në javë, së bashku me një dietë të lartë në fruta dhe perime, shënoi më mirë në testet matëse të planifikimit dhe aftësive organizative.

Studimi rekrutoi 160 njerëz me një moshë mesatare prej 65 vjeç që nuk kishin çmenduri, por kishin probleme me vendimmarrjen dhe planifikimin.

Një e katërta ecën 35 minuta në këmbë, çiklizëm ose vrapim tre herë në javë për gjashtë muaj, duke ngrënë një dietë të shëndetshme.

Këta njerëz filluan me një moshë mendore mesatare prej 93 vjeçare, të përcaktuar nga një sërë testesh të aftësive të të menduarit. Por pas gjashtë muajsh, mosha e tyre mendore ishte përmirësuar në nivelin e një 84-vjeçari.