Tashmë një muaj pas skandalit me vaksina mashtruese, nuk ka gjoba për “Makedonijalek”, kompania importuese. Ministria e Shëndetësisë dhe Agjencia për Produkte Medicinale dhe Pajisje Medicinale (MALMED) kanë zbuluar shpejt se janë vaksina të sakta MRP (fruthi, rubeola, parotit) me një afat të vlefshëm që është vendosur me banderola të gabuara, por dënimi për “Makedonijalek” ende nuk është vendosur, njofton A1on.mk.

Pasi MALMED konstatoi se gabimi ishte tek importuesi, në fillim të janarit, Ministri i Shëndetësisë Venko Filipçe njoftoi dënimin më të rëndë për “Makedonijalek”, por ai tani thotë se do të presë që hetimet e Prokurorisë Publike të përfundojnë.

“Makedonijalek ende nuk është dënuar për shkak të hetimit të hapur nga Prokuroria. Hetimi është duke u zhvilluar. Do të presim për rezultatet pasi që hetimi mund të hapë segmente të reja “, tha ministri Filipçe.

Hapjen e hetimit nga ana e Ministrisë e kanë shfrytëzuar edhe si një justifikim të fundit për të mos lejuar që të fotografohen vaksinat. Ministria e Shëndetësisë, përpara se të hapet hetimi u zotua për të mundësuar inçizim në bashkëpunim me MALMED dhe “Makedonijalek”, por xhirimi u zvarrit dhe u riplanifikua deri në hapjen e hetimit kur kompetencat për vaksinat ishin marrë nga prokuroria. Për Makfax ata deklaruan se nuk mund të përmbushin kërkesat për inçizim sepse procedura e paragjyqit është sekrete. Prokuroria raportoi se ata kishin kryer inventarizimin dhe sigurimin e vaksinave që janë ruajtur në depon “Makedonijalek”.

MALMED njoftoi se 624 kuti të prodhuesve të vaksinave “Priorix” nga “GlaxoSmithKline” nga Belgjika u zbuluan pas kontrolleve në shtëpitë e kujdesit shëndetësor, që kishin të vendosura banderola të gabuara . Të gjithë janë tërhequr nga shtëpitë e kujdesit shëndetësor, për shkak të deklaratave mashtruese, pas vendimit për shkatërrimin e tyre.

Shkatërrimi i vaksinave ka penguar zyrën e prokurorisë që hapi tërë rastin në një votim të hapur.

“Makedonijalek” ka dërguar vetëm një njoftim për të gjithë skandalin duke shpjeguar se ishte një gabim teknik. Punonjësit e kompanisë nuk iu përgjigjën asnjë problemi që lidhet me vaksinat mashtruese.

Loading...