Guatemala ka një nga normat më të larta në botë për shtatëzani për më shumë se 5.100 vajza nën moshën 14 vjeç kanë lindur në vitin 2014.

Përdhunimi dhe abuzimi seksual është i zakonshëm me 30 për qind të foshnjave të lindura nga këto vajza adoleshente, lindin nga abuzimet dhe të etërve të tyre.

v2

Shumë vajza shtatzëna nuk e kuptojnë aktin seksual dhe shpesh krimi nuk njihet për shkak se njerëzit e shohin vajzat si pronën e tyre.

Pavarësisht nga ligjet e krijuara për të frenuar përdhunimin e vajzave 10-të vjeçare, vetëm tetë persona u dënuan për krim në vitin 2012.

v3

Fotografja Linda Forsell udhëtoi në Guatemalë për të takuar vajzat dhe përcjell për here të parë, historitë e tyre zemërthyese.

v4

Foshnjat në krahët e këtyre vajzave të reja do të mund të jenë vëllezërit a motrat e tyre të vegjël, e jo nënë dhe fëmijë.

v5

Por kjo është Guatemala, një vend ku gati një e katërta e të gjithë foshnjave janë të lindur nga nënat adoleshente.

v6

Disa nuk kanë arritur as ditëlindjen e tyre të 13-të ku në vitin 2011, 35 nënat e reja ishin vetëm 10 vjeçe.

v7(1)

Pothuajse të gjitha lindjet e adoleshente, 90 për qind, të përfshijë një të afërm, një xhaxhai ose kushëririn – dhe 30 për qind e fëmijëve janë të lindur si rezultat i abuzimit të vetë babait të vajzave.

v7

Trauma e asaj që ka ndodhur me këto vajza, është shumë e rëndë për ta kuptuar se çfarë po ndodh me to dhe disa që nuk kishin dëgjuar për kontracepsionin, për masat mbrojtëse.

v8(1)

Në vitin 2014, ka qenë 5.100 fëmijë të lindur nga nëna adoleshente nën moshën 14 vjeç, nga 4,354 një vit më parë.

Qeveria po përpiqet për të goditur këtë fenomen, këtë epidemi, megjithatë një javë më pare ligj i ri u miratua, duke rritur moshën ligjore për martesë nën moshën 18-të vjeç.

Më parë, kishte qenë vetëm 14-të vjeç,mosha për tu martuar.

v9(1)

Në vitin 2012 ka pasur 2.000 mijë raste që kanë lindur një fëmijë, por vetëm tetë dënime ishin të suksesshme.

Përdorimi i përdhunimit është një trashëgimi e luftës civile në Guatemalë, e cila u zhvillua për 36 vjet deri në mes të viteve 1990.

Është menduar se 100.000 gra janë përdhunuan gjatë këtyre viteve të dhunshme.

Rreth 10,000 mijë gra kanë patur guximin dhe janë treguar të afta për të raportuar atë.