Ulja e trafikut në qytet, por edhe si një mënyrë për të festuar 150 vjetorin e krijimit të saj, banka kantonale e Zyrihut ka planifikuar të ndërtojë një teleferik të përkohshëm mbi liqenin e Zyrihut, që lidh qytetin me zonën turistike të Landiwiese.

Teleferiku prej 1.4 kilometrash do të jetë në gjendje të transportojë 2.000 pasagjerë në orë në 18 kabinat e saj.

Ideja është që të hapet teleferiku në vitin 2020 – viti i 150 vjetorit të bankës – për një periudhë prej pesë vjetësh.

Në një deklaratë, KZB, e cila u themelua në vitin 1870, tha se donte të “ndërtonte frymën pioniere të themeluesve të saj” duke krijuar diçka që do të nënvizonte lidhjet e bankës me qytetin dhe kantonin.

Gjithashtu, dëshiron të bëjë që popullata të mendojë për çështjet e trafikut që janë “pjesë e çështjeve kryesore sociale të sotmes dhe të nesërmes”.

Teleferiku vlerësohet të kushtojë 40-60 milionë franga (40 milion dollar). Çmimi i pritur i biletës për një udhëtim do të ishte 5-15 franga.

Banka Kantonale e Zyrihit tashmë ka paraqitur projektin për miratim në Zyra Federale të Transportit të Jashtëm (FOT). Ajo pret vendimin e FOT deri në verën e vitit 2019, dhe puna mund të fillojë në vjeshtë të njëjtin vit.

Projekti tashmë është miratuar nga qyteti i Zurich dhe autoritetet kantonale, por ajo përballet me disa kundërshtime nga publiku.

Shumë njerëz kanë frikë se do të dëmtojnë peizazhin dhe do të çojnë në më shumë trafik. Rreth 2,200 njerëz kanë nënshkruar një peticion kundër projektit.

Nga ana tjetër Rolf Rufer, drejtori i projektit përmes planeve siguron që peizazhi nuk do të dëmtohet.

“Sigurisht kemi bërë vizualizime. Pamja e Alpeve nuk është e prishur dhe projekti arkitektonik integrohet me peizazhin”.(SCAN)